Козметика и грим

Безразборният избор на паста за зъби е лош избор

04.12.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Безразборният избор на паста за зъби е лош избор

Всеки ден, ставайки от сън почти автоматично правим определени неща – слагаме кафеварката, вземаме душ, мием лицето и зъбите си. Знаем, че поддържането на устна хигиена е важно, но едва ли се замисляме ежедневно за двете неща, от които тя се определя – четката и пастата за зъби.
Гледаме безброй реклами в тази област, но съветът на специалист стоматолог може да ни помогне професионално да изберем индивидуално средство за устна хигиена

Основната цел на устната хигиена е премахване на зъбната плака, като по този начин, в значителен % се намаляват заболяванията на лигавицата и кариеса. Приучването към тези навици трябва да започне в най-ранна детска възраст. Участието на четката и пастата е по равно в отстраняването на зъбната плака. За това е еднакво важно какво ще изберем.
Всяка фирма производителка ни предлага все нови и все по-добри неща.

Като специалист ще се опитам да дам някои полезни съвети относно избора на средства за устна хигиена. Най-важното, което трябва да знаем е, че те биват твърди, средно твърди и меки. Твърдите и меки четки не са за ежедневна употреба. Тези два вида могат да се използват в определени случаи по съвет на Вашия стоматолог.

Разнообразието от пасти обаче ни хвърля в истинско затруднение какво да изберем. Те предпазват, избелват, лекуват, освежават и какво ли още не.

Какво представлява една паста – това е комплекс от вещества и медикаменти, които по механичен и химичен път способстват отстраняването на зъбната плака.

Зъбните пасти биват козметични, хигиенни, профилактични, лечебни.
Първите два вида имат за цел да освежат дъха и да отстранят чисто механично зъбната плака. Може да се каже, че те са загубили "битката" и вече не се произвеждат.
Най-разпространената и използвана паста е профилактичната. Основните профилактични съставки на пастите са флуор, калций, хлорхексидин абразиви и др. Освен, че реминерализират емайла има съществено отношение и към бактериите в зъбната плака. Той инхибира ензимните системи на бактериите и по този начин възпрепятства натрупването на зъбна плака.

Швейцарският концерн Trisa е известен като най-големия производител в Европа на продукти за хигиена на зъбите и устата. В България е познат най-вече с многобройните си модели четки за зъби. Предлагат се също така и конци за зъби, стъргалка за език, електрически четки. За първи път тази година концернът започна производство на паста за зъби с марката Trisa Clinical. Пастата е в 4 разновидности.

Специално за тях е разработена нова формула в тясно сътрудничество с швейцарски университети, с престиж на най-добрите в областта на здравната превантивност. Пастите са клинично изпитани.

  • Trisa Clinical Active се бори против образуването на плака. Укрепва венците чрез антибактериалното активно вещество. Щадящо почиства зъбите. Реминерализира зъбния емайл и прави зъбите устойчиви срещу кариес.
  • Trisa Clinical Fresh Gel предпазва от кариес и дава продължителен свеж дъх
  • Trisa Clinical White отстранява плаката внимателно. Сравнена с други избелващи пасти е много щадяща към зъбния емайл
  • Clinical Care 6 in 1 отстранява плаката механично и антибактериално. Предпазва от кариес чрез флуор. Укрепва венците и подтиска възпаленията. Възпрепятства новото образуване на зъбен камък. Реминерализира зъбния емайл чрез флуор и калций.

Освен задължителните съставки за всяка зъбна паста, много важно е и тяхното съотношение. Преглеждайки рецептурите на пасти "Триза" мога да кажа, че "швейцарската точност" не е изневерила и на създателите им. Пастите са клинично изпитани и трайността им е над 30 месеца.
Разчитайки на прецизност и качество от Швейцария, имаме нов съюзник в желанието си да притежаваме превъзходна усмивка.

Д-р Мария Джорова, Стоматологична клиника АМА

Коментирай