Цветя

Вземи си принцеса – фрезия!

04.04.2008г. / 09 42ч.
Вергиния Генова
Вземи си принцеса – фрезия!

Ароматната южноафриканска принцеса, фрезията, започва да цъфти още през февруари в най-разнообразни преливащи се багри, преобладават бяло, жълто, оранжево, виолетово, розово и червено. Тя е слязла от високите плата на Кейптаун, Южна Африка и наистина е цвете, което е достойно да краси главата на всяка млада принцеса. Фрезията е изключително изящна, невероятно ароматна и кичеста. Носи посланието на младост, свежест, свобода, и наред с това на елегантност, знатност и изтънченост.

Благодарение на усилената селекция днес са познати над 200 вида фрезии. Фрезиите са особено популярни в Холандия и Франция. Представете си цял оранжериен ухаещ цветен блок.

За съжаление, обаче, фрезията не се отглежда много лесно в домашни условия. Като всяка принцеса с родословие, тя е капризна и нежна. Изисква лека, пропусклива почва. Подходящи са смеска от торф и пясък или добре разложен оборски тор. Трябва да се знае, че растението не понася солена и кисела почва. Киселинността може да се промени като в почвената смес се сложи и малко негасена вар или стрит тебешир.

Трябва да се внимава и със светлината, защото, ако е недостатъчна цветето страда и изглежда все едно е болно от рахит – грозно изкривено с малки недоразвити цветчета. Затова светлината трябва да е умерена. Нито да е пряка и изгаряща ги, нито да е едвам просмукваща се през тежките щори. Температурата, при която фрезията се развива добре е 12-18 градуса. Като най-добре е температурата да се регулира през различните периоди на растеж на растението. Ясно е, че при домашни условия не можем съвсем точно да спазим тези изисквания, но може да се постараем да повишаваме температурата равномерно и да имаме предвид, че ако температурата падне под 9 градуса, това определено ще е пагубно за топлолюбивата принцеса. При рязко застудяване деформациите при фрезията са необратими.

Фрезията е чувствителна и към влажността на въздуха, затова трябва да се полива умерено.

Размножаването на фрезията става чрез семена или луковици. Ясно е, че със семена процесът е много по-дълъг и много по-трудоемък. Първо се засяват в сандъчета, които се държат при температура 23-25 градуса, след като поникнат растенията се пикират, подхранват и отново пресаждат. Целия този процес отнема година.

Докато, ако използваме луковици ще стане много по-лесно и много по-бързо. Луковиците се засаждат през месец май и през август вече се радваме на първите цъфнали стръкчета. Обаче е необходимо редовно поливане и подхранване. За предпочитане е фрезиите да се засаждат в сандъчета или саксии, тъй като както виждате, изискват много грижи и внимание. Разбира се добрите градинари успяват да отгледат фрезии и навън, но лично аз претърпях цветно фиаско при опита да засадя едно пакетче с луковици в градината. От цяло пакетче нито едно цъфнало цвете. В градината се щурат всякакви червейчета, охлювчета и други гадинки, с които не винаги успяваме да се справим, а пък те от своя страна все успяват да си гризнат по нещо. А явно някои от тях са и любители на сладки луковички. Понякога се случва да засадиш някоя луковичка на едно място, а след време виждаш цветето цъфнало на съвсем друго място.

Но ако не успеем да отгледаме фрезия сами, то лесно можем да поправим грешката като си купим рязан цвят и го аранжираме в подходящи вази. Ще ни ухае на свежо и ще ни зарежда с оптимизъм и настроение през цялата пролет.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ЕЛИ ( преди 11 години )
Както Ви писах миналата година моите фрезий които засадих декември сега имат цвят страхотни са снимала съм ги на терасата четири жълти цвята и един кърваво червен много са хубави въпреки всичко мисля че доста по рано трябва да цъфтят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Йоан ( преди 11 години )
Гинка Иванова, малко късничко получаваш отговор, но по тази приина не отговарям на предния коментар... 90% съм сигурен, че вече не следиш чата, но все пак ще дам отговор на въпроса ти. Естествено, че трябва да цъфнат на втората пролет. Първата се развиват. Като ти пораснат и гулийките до пролет абе би трябвало да са ти зъфнали... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ЕЛИ ( преди 11 години )
Миналата година засадих 5 луковици през май,през октомври две оттях вече имаха хубав цвят.Тази зима в средата на декември засадих в същата почва в съндъче в къщи две от цъфтялите и две нови луковици ще наблюдавам резултата.Наистина много хубаво цвете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
Могат ли да се ползват отново за засяване миналогодишните луковички-те не цъфнаха през миналата година.Дали мога да се надявам тази година на цъфтеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Дани ( преди 11 години )
Купих си от Бриколаж пакет с луковички от 30 фрезии, засадих ги на 16.03. , дали ще поникнат и цъфнат? Много ще съм благодарна, ако някоя жена,която е гледала фрезии, ми отговори дали има шанс да цъфнат тази година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Може ( преди 11 години )
Може да се засади в саксия. зависи кога искаш да ти цъфне. Най-добре е към ноември и като го държиш на светло и топло ще ти цъфне точно когато най-много ти е домъчняло за пролетта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
bori32 ( преди 11 години )
много обичам това цвете,кога може да се засади в саксии,знае ли някой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
krisi ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
elena ( преди 11 години )
Obojavam tova cvete. Vinagi s nastupvaneto na fevruai ochakvam i sreshtata si s freziqta! Tolkova e nejno i aromatni, izpulva me sus spomeni i priqtni misli :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота