Здраве и красота

Мелатонинът ни превръща в сови

11.04.2008г. / 09 26ч.
Аз жената
Мелатонинът ни превръща в сови

Всички ние сме били тийнейджъри, а някой завинаги оставаме такива. Вечер сме по-жизнени и по-бодри и можем да свършим много повече неща – да купонясваме, да учим, да работим. И според психоложката Сюзън Уорнър нашата диагноза е “сова”. И затова е виновен хормонът мелатонин, който трябва да сигнализира на тялото, че то има нужда от почивка и сън.

При по-младите хора той се синтезира в по-късните часове и затова те имат енергия да останат по до късно. За сметка на това пък ставането сутрин се превръща в истински кошмар. Често се успиват за училище или казано директно направо го проспиват, климайки глава на последния чин. А в днешно време в по-горните класове може директно да си хъркат в час и никой няма да ги притеснява. Незнайно защо, знаейки, че биологичният часовник на тийнейджърите не съвпада с този на училищните занимания, години наред училищата започват занимания в 7.30 часа сутринта? Ако пресметнем, че учениците трябва да отделят приблизително 30 минути за сутрешен тоалет и закуска и 30-40 минути за път до учебното заведение, пресметнете в колко трябва да става един ученик? И колко е ефективен един ученик по време на учебния процес?

Неспособността да се настрой биологичният часовник към учебния процес се посочва като една от причините децата да намаляват успеха си, да стават раздразнителни, агресивни и депресирани. А когато видят, че тотално изостават, те съвсем се демотивират и някои напускат училище и започват работа – при далеч по-нормален начален час 9-10 ч.

Пролетен цъфтеж на косата – неприятно, нали?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Borislava ( преди 11 години )
За щастие нашето училище беше взело в предвид това (Техникума по горскостапанство и дървообработване) във Варна и нашите часове започваха от 9,00. Имахме високи успехи всички като най-ниската оценка при нас беше 4 (само за сравнение). За нещастие обаче малко след нас и този техникум започна 1-вата си смяна от 7,30.Затова бих приканила всички от които зависи това да го наложат навсякъде (в основното бях от 7,30 и определено имах повече отсъствия), тъй като учениците ще са ангажирани през целия ден и ще имат по - малко време за глупости.Успех на всички завършващи!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Майчето ( преди 11 години )
Имам двама сина.Единия немога да го вдигна сутрин нормално, а другия е кукуряче, само като отворя вратата на стаята им и е станал от леглото. Какво да се прави различни хора, различни характери, нищо че са братя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Калина ( преди 11 години )
Училищните програми трябва да се съставят като се съобрази този факт в биологията на хората. Никой не е по-силен от Природата. Отдавна е дошло времето Човекът да се смири пред Природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Irina ( преди 11 години )
Абсолютно съгласна!:)В годините на пубертета ,а и по-рано...намразих сутрините...заради стреса!Сега съм на 42 и бих учила още ,ако не се налага да се концентрирам в ранни зори:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време