Здраве и красота

Какаото се оказва полезно и за страдащи от диабет тип 2

05.06.2008г. / 10 10ч.
Аз жената
Какаото се оказва полезно и за страдащи от диабет тип 2

Наскоро учените откриха, че консумацията на какаови флаваноли – естествени съставки в какаото – биха могли да помогнат на хора, които имат диабет тип 2.

Възможно е ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка да направи обратими живото-застрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Това сочат резултатите от първото по рода си изследване публикувано в научното “Списание на Американския колеж по кардиология” от група международни изследователи. При участниците в изследването, които редовно консумирали богата на флаваноли какаова напитка, се наблюдават 30 процента подобрение при функционирането на кръвоносните съдове в срок от 30 дни.

Влошеното състояние на кръвоносните съдове е ранен етап в развитието на сърдечносъдови заболявания като атеросклероза. За повече от 20-те милиона американци болни от диабет уврежданията на кръвоносните съдове могат да доведат до сърдечни заболявания и сърдечен удар, които са и причина за смъртта на две трети от хората, страдащи от диабет. Въпреки добрата профилактика на диабета и медикаментозното лечение, често хората болни от диабет продължават да имат нарушена функция на кръвоносните съдове. Това подтиква учените да търсят алтернативни лекарствени или хранителни лечения.

“Ние все още сме изправени пред ужасни затруднения при лечението на диабет със стандартните лекарствени средства, затова все повече се насочваме към промяна на начина на живот, като средство за предотвратяване и намаляване на опасностите, които се появяват при болните от диабет ”, казва доктор Пол Зимет, директор на фондация “Международен институт за диабет” в Австралия. “Макар че са необходими повече изследвания в тази област, това проучване показва огромен потенциал за бъдещо приложение на базираните на флаваноли лечения.”

В това проучване е изследвано влиянието както на еднократна, така и продължителна употреба на богатото на флаваноли какао върху сърдечносъдовата функция при хора болни от диабет. В първата част на изследването болните от диабет тип 2 (за които е известно, че страдат от нарушена функция на кръвоносните съдове, излагаща ги на голям риск от сърдечносъдови заболявания) приемали стандартизирана какаова напитка, разработена чрез процеса Mars Cocoapro, който включва различни нива на флаваноли, в диапазон от 75 до 963 милиграма. Изследователите открили положително въздействие върху показателя FMD (обусловена от кръвотока вазодилатация), който определя здравословното състояние на кръвоносните съдове, например тяхната способност да се отпускат, и това въздействие зависело от дозата.

През следващите 30 дни болните от диабет, разделени на две групи, приемали или богати, или бедни на флаваноли напитки три пъти дневно под медицински надзор. Какаовите напитки съдържали или 25 милиграма какаови флаваноли (при контролната група) или 321 милиграма какаови флаваноли (при групата, подложена на терапията), а всичко останало в напитките било еднакво по калории, питателност и други компоненти на какаото, като теобромин и кофеин.

През 30 дневния период освен подобренията при показателя FMD след консумация на флаваноли, при участниците в изследването продължили да се наблюдават подобрения във функцията на кръвоносните съдове, в следствие на употребата на съдържащото флаваноли какао (30 процента подобрение на FMD между ден 1 и 30).

“Бяхме приятно изненадани от степента на въздействие на какаовите флаваноли върху функцията на кръвоносните съдове”, каза Харолд Шмиц, Главен научен директор на Mars, Incorporated. “Ако наистина интервенция с какаови флаваноли може да окаже толкова силно и продължително влияние върху подобрението на функцията на кръвоносните съдове при диабетиците на фона на стандартното лечение при групите с висок риск от сърдечносъдови заболявания, това означава, че последствията за здравето и начина на живот на хората могат да бъдат наистина забележителни.”

Въпреки че изследването е многообещаващо, учените смятат, че са необходими още изпитания за пълното доказване на клиничната зависимост между богатите на флаваноли храни и сърдечносъдовото здраве и заболявания.

Противно на твърдения, които са правени често в обществените медии, това проучване потвърждава, че действието на богатите на флаваноли какаови напитки върху сърдечносъдовата система са независими от общия “антиоксидантен ефект”, който какаовите флаваноли показват при изследвания в епруветка извън човешкото тяло. Докато изследването, имащо за цел изучаването на потенциалната роля на какаовите флаваноли върху кръвоносните съдове и кръвообращението продължава, много вече публикувани изследвания изказват теорията, че консумацията на какаови флаваноли има полезно въздействие върху функцията на кръвоносната система на човека. Изследването не само подкрепя тезата, че какаовите флаваноли могат да дадат възможност за поддържане на сърдечносъдовата дейност и здравето чрез хранителната диета, но също откриват нови възможности за намеса при усложнения на съдовата система, свързани с нарушения на възприятията, кожни проблеми и възрастова дисфункция на кръвоносните съдове.

Какво да сготвим при диабет тип 1 и тип 2 ?
Шоколадът понижава кръвното налягане
Програма за профилактика на захарния диабет
Природна аптека
Разширените вени
Наследственост при диабет тип 1
Лекарство за лечение на диабет

Коментирай
Свободно време