Семейство

Бистра Масларска: Работата на логопеда

05.06.2008г. / 15 39ч.
Ивет Лолова
Бистра Масларска: Работата на логопеда

Бистра Масларска е млада жена, избрала не много известната професия на логопеда. Ето какво сподели тя пред az-jenata.bg за предизвикателствата и удовлетворението в своята работа.

Как бихте определили логопедичната работа?
За повечето хора логопедът е известен като специалист, който се занимава с нарушенията в звукопроизношението. И това е вярно, но не е достатъчно. Истината е, че логопедите работят с различни видове нарушения на речта и говора, в това число и на писмената реч. Приятна, забавна, отговорна, значима работа – и за двете страни. Понякога трудна и изморителна – пак за двете страни.

Срещате ли разбиране от учителите по отношение на работата ви?
По-скоро да, макар че все повече учители, особено ако са работили в екип с логопед, правилно насочват деца към нас и все повече родители разпознават “логопедичния проблем” и търсят консултация със специалист.

Има ли значение на каква възраст започва терапията?
Определено. Колкото по-навреме, толкова по-ефективна е терапията. В малко случаи това правило има изключения. Но родителят трябва да знае, че натрупаният “стаж” в патологичната проява на езика или говора затруднява корекционния процес и често резултатът е различен от очаквания.

Обръщат ли внимание родителите на проблемите с децата и склонни ли са да си признаят, че детето им има проблем?
Реакциите на родителите не могат да бъдат обобщени. От опита ми до момента мога да кажа, че често родителят регистрира проблема, но остава пасивен. Когато обаче го уведомя и повикам в кабинета, е склонен да сътрудничи. Понякога майките, сравнявайки детето си с връстниците му, стават тревожни, защото то “не може да казва буквата....“р” например”. За тях е важно да знаят, че появата на речевите звукове е закономерна и ако нормата допуска зрелостта на даден звук да настъпи между петата и шестата година, то неговата липса при тригодишните деца е допустима. Повечето от родителите на деца с тежки езиково-говорни нарушения се нуждаят от време, за да приемат проблема и възможните последици от него. Преодолеят ли тази съпротива, те проявяват завидна упоритост в хода на терапията и по този начин допринасят за нейния успех.

От какво още зависи успехът на една логопедична терапия?
От вида и тежестта на нарушението; от това дали е първично или е в контекст на друго заболяване; от квалификацията на специалиста и терапевтичната стратегия, която е избрал; от това доколко родителят действително е ангажиран с процеса и разбира се от мотивацията на детето да се промени и да ни сътрудничи.

Къде родителите могат да потърсят помощ?
Родителите могат да се обърнат към най-близкото масово училище или детска градина, откъдето да се информират за координатите на районния им логопед или да потърсят информация в Държавен логопедичен център – София. www.logoped.hit.bg

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Интересно е да си жена в днешно време, а за много българки – да, мога да приема че е геройство.

За какво мечтаете?
В личен план да създам семейство, а в професионален се убедих, че по-успешната стратегия е да си поставям близки цели и да ги постигам.

Любим цвят, песен, място?
Всички нюанси на розовото, без бебешкото. Него го надраснах. Нямам най- любима песен – трудно се избира между много. Колкото до място... някъде на морския плаж – там винаги се чувствам прекрасно.

Пожелайте нещо на съвременната българка.
Пожелавам й да е горда с красотата си, да изразява женствеността си, да е упорита в начинанията си и търпелива към грешките си; да обича и да знае, че е обичана. Но най-много й желая да бъде здрава, за да изживее останалото.

Имате ли любима готварска рецепта?
Имам любимо ястие, но нямам любима рецепта. С изкуството на готвенето съм на Вие.

Още за детето - речта, играта и играчките
Родителите и Важните неща
Психичното развитие при деца 0-3 г.
Общуването в ранна детска възраст
Когато казваме ЧАО
Приучване към раздяла
Съвети към родителите на заекващи деца
Стресирани ли са днешните деца?
Силата на писмеността и словото
Нова книга за детския говор
Международен ден за информираност относно заекването
Могат ли децата да философстват?
Осем правила как да бъдем добри родители

Коментирай