Семейство

Защо се изоставят бебета

11.07.2008г. / 13 31ч.
Аз жената
Защо се изоставят бебета

Според изследователя д-р Галина Маркова от СМИТ Колежа в САЩ, в Европа доброволно настаняване на деца в домове не съществува. Нейно изследване сред майки, които са дали децата си за отглеждане в детски градини, седмични детски градини и домове, показва, че има три важни фактора, които влияят на решението им да се разделят временно с децата си. Първият фактор е наследения от социализма модел, който е насърчавал родителите с много деца да изоставят децата си, особено ако са членове на социалистическата партия. “Това вярване, че държавата може да бъде добър родител продължава да съществува сред майките у нас”, допълни Маркова. Според втория подход майките изоставят децата си, защото професионалистите ги мотивират за това – тя даде пример за децата с увреждания и съветите, които дават здравните работници. “Като изключим мотива за бедност, майките изоставят децата си, защото често те са били изоставяни в дом”, допълни Галя Маркова. От 100 жени, близо 50 процента са живели в дом или в седмични детски градини, а останалата част не са имали подкрепата на семейството си. “Майките асоциират своите майки като беззащитни и слаби, често жертви на насилие, а бащите, т. е., авторитетите изобщо липсват”, допълни още изследователя.

В рамките на двугодишната дейност в АГ болницата “Св. София” и в Дома за изоставени бебета със същото име, социалните работници в партньорство с психолози, предотвратиха изоставянето на 30 новородени. След подписаното споразумение между Агенцията за социално подпомагане, местната й структура в столичния район “Възраждане”, дома за бебета и фондацията, бяха регламентирани отношенията в изпълнението на процеса. Така при наличието на информация от лекарите в женските консултации, от личните лекари в района или от медицинските специалисти в болницата за майка, която иска да изостави бебето си, социален работник започва работа по случая. Той посещава бременната жена в дома й (ако не е родила) или в родилното отделение преди да роди, за да потърси информация за причините за решението да остави бебето си. Ако майката е в родилното отделение и чака раждането на детето си, социалният работник й оказва емоционална подкрепа и дава алтернативи. Това е моментът, в който специалистът на фондацията осъществява връзката на доверие с майката. Ако майката е родила вече, социалният работник я консултира в родилното отделение, където заедно с нея търси причините за решението, както и алтернативи за промяна на готовността за изоставяне. Подкрепата за майките продължава и след изписването на нея и бебето. В рамките на няколко месеца в зависимост от случая специалистите на фондацията продължават да помагат на родилката – учат я как да къпе бебето си, как да го храни, как да планира харченето на парите си. Освен това специалистите се застъпват за майката пред социалните служби за помощи, докато детето порасне, за работа на бащата, ако той проявява интерес към бебето си, за личен лекар на новороденото и др. Същевременно продължава и работата с медиците в болницата, които често са първите, които дават съвет за изоставяне на бебето.

Според наблюденията на социалните работници от фондацията, майките изоставят децата си не защото не ги обичат, а заради странични фактори – невъзможността да се грижат за тях, притиснати от близки или роднини или те самите са живели в социални домове.

Животът в социални домове е пагубен за развитието на децата. Липсата на индивидуална грижа и внимание води до изоставане на тези деца в психическото, емоционалното и физическото им развитие. Впоследствие те трудно се интегрират в обществото. Майките смятат, че настаняването на детето в социален дом ще му осигури “една добра грижа”, без да знаят какви ще бъдат последиците за него.

Фондация “За Нашите Деца” работи у нас от 1992 година като първоначално подпомага деца и техните семейства в бедни икономически региони. “За Нашите Деца” е първата неправителствена организация у нас, която през 1997 година въвежда приемната грижа като форма на отглеждане на деца и малкият групов дом като алтернатива на старите, масивни домове, в които за децата не се полагат индивидуални грижи.

* * *

Стартира кампания за борба с изоставянето на бебета


"Целувка за лека нощ"

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Gergana ( преди 11 години )
kak moje da se izostvqt deca prosto ne mi e qsnooo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Kalina ( преди 11 години )
Tova e prekrasna iniciativa. Nyama po-prekrasno ot tova maykata da si otgleda deteto. Shtastlivo detstvo za deteto i chudesni prejivyavania za maykata. Umolyavam vi pravete vsichko vazmojno maykata da si otgleda sama deteto i razbira se s podpomagania ot darjavata ili organizaciite. Tova e mnogo blagorodno, izkluchitelno !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ценка ( преди 11 години )
това отдавна трябваше да стане.Нещастните майки раждат нещастни деца които нямат бъдеще.Приветствам тази организация и желая успех.Няма по-добро пясто за детето от това при майка му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
tintin ( преди 11 години )
дано с тази кампания на някой му влезе малко мозък в главата и да взимат предпазни мерки по време на секс,а не да изоставят деца след това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
eli ( преди 11 години )