Здраве и красота

Консумацията на сладкиши води до косопад

22.08.2008г. / 10 56ч.
Вергиния Генова
Консумацията на сладкиши води до косопад

Освен липсата на достатъчно движение виновник за двигателните ни проблеми е и съвременния нездравословен начин на хранене.

Тук дори е вече и страшно да се говори, защото храните, без които не можем да си представим ежедневието, се оказва, че бавно и сигурно ни убиват. На първа линия се нареждат рафинираната бяла захар, бялото брашно и белия ориз. При разграждането си те образуват въглеродна киселина, която допринася за бързото разграждане на калция. Най-опасна в това отношение е бялата захар, защото тя потиска имунната система и е виновна за загубата на витамин В, както и пречи на усвояването на калция, магнезия и медта.

А още на китайците е било известно, че прекалената консумация на сладкиши води до косопад и болки в костите.

За съжаление явно старата максима, че всичко приятно е вредно, ще се окаже вярна. Ние можем по цял ден да сме на един сандвич, няколко вафли и десет кафета, което е равносилно на бавно самоубийство. Доказано е, че прекаляването с кофеин увеличава разграждането на калция и магнезия, което води до загуба на костна маса.
Алкохолът, другия любим порок, без който не може да мине събирането на маса с приятелите, както и деловата вечеря, се оказва, че потиска образуването на костна тъкан. Да не говорим каква е консумацията на алкохол сред тийнейджърите, чиято костна система дори все още не се е изградила напълно.

Същото е и при газираните напитки, които децата обикват, вследствие на пъстрите реклами по телевизията. Те отново влияят негативно върху образуването на костна тъкан.

Прекалената консумация на животински протеини също спада към графа вредни храни за костната система. Ще кажете това е бич за богатите. Да, но същото е и ако я караме само на картофи, хляб и ориз, каквато е основната храна на по-бедните хора. Недостатъчната консумация на пресни зеленчуци и пълнозърнести храни се оказва фатална за организма, особено за детския. Изнасянето само на тези факти е достатъчно, за да ни светне предупредителната жълта светлина и да започнем да водим по-здравословен начин на живот, преди да продължим и да минем на червено.

Като обобщение ще напомним:
Повече движение и по-малка консумация на вредни храни и напитки.

* * *

Обездвижването състарява и разболява
Да нахраним костите си
Добре изглеждащи възрастни жени - как?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
aneta ( преди 11 години )
dietata e efikasna az sim ya pravila 4 mesesa i oslabnah mnogo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар