Здраве и красота

Смехът лекува – усмихвайте се повече

12.09.2008г. / 09 50ч.
Вергиния Генова
Смехът лекува – усмихвайте се повече

Според статистика на учените, занимаващи се с хуморотерапия и смехотерапия едно дете се смее средно 400 пъти на ден, докато един възрастен само 8 пъти. Разликата е шокираща? Дали е вярна? Най-вече за нас самите Можем да си поставим за цел да преброим колко пъти се усмихваме – като начало за един час, а когато овладеем изкуството да се самонаблюдаваме и за цял ден. Ние най-добре си знаем кога се усмихваме по задължение, кога от любезност и кога наистина изпитваме радостни емоции и нещо ни се струва истински смешно.

Нека направим този тест, пък ако желаете да споделите, ще можем да направим малко обобщение дали българската жена се усмихва или не.

Моите наблюдения са, че в градския транспорт хората не се усмихват. Може съвсем рядко да чуете искрен смях там.

В магазините? Усмихват ли ни се консултант – продавачите когато влизаме в магазините? А ние колко често им отвръщаме с искрена усмивка? Това също е дълга тема, подлежаща на специално обсъждане.

Смеят ли се хората в кафетата и ресторантите? Може би това е мястото където може да се чуе искрен смях, защото там обикновено отиваме в приятелска компания и сме настроени именно за това – да се пошегуваме, да се повеселим и да се отпуснем.

Кои са другите места, където се отпускаме за да се посмеем?

Интернет – той е пълен с интересни, забавни и весели материали. Тогава можем и сами да си се смеем, разговаряйки с компютъра. Може да изглежда крейзи, но според учените е полезно.

Смеем ли се у дома – ако имаме щастието да живеем заедно със забавни хора и ако след изтощителния ден ни е останало все още желание за веселба?

Къде другаде се смеем? И бихме ли отишли на групи по смехотерапия?

Както например В САЩ лекуват депресията. Правят специални групи по хуморотерапия и смехотерапия, състоящи се от няколко човека и под наблюдението на психолог си разказват забавни историйки. Казват, че се отразявало добре на пациентите им.

Върху изследването на смеха се базира цял дял в науката, който дори има свое име – гелотология. Като родоначалник се смята американският невролог Уилам Фрай. Той установил, че смехът укрепва имунната система и увеличава съдържанието в кръвта на хормона на щастието – ендорфина.

Опитите са показали, че мимическите мускули влияят изключително благотворно върху кръвоснабдяването на мозъка и от там до притъпяване на болката и подобряване на мозъчната функция.

Според някои учени смехът влияе добре и върху цялостното състояние на човешкия организъм, дори се отразява на фигурата ни, нормализира съня и действа като очистително.

Какво по-добро лекарство? Но опитвали ли сте се да се смеете когато ви се струва, че ситуацията е напълно безнадеждна и няма никакъв лъч светлина в тунела – освен от идващия срещу вас влак, който всеки момент ще ви премаже. Е, ако имате сили да се усмихнете на този черен хумор – значи все още нищо не е загубено!

* * *

Обездвижването състарява и разболява

Коментирай