Здраве и красота

Удължаването на ноктите предизвиква алергии

29.09.2008г. / 09 42ч.
Аз жената
Удължаването на ноктите предизвиква алергии

Удължаването на ноктите е модерно и ефикасно средство за бързо разкрасяване, но все повече лекари смятат, че тази процедура е вредна за нашето здраве.

Тя вреди както на тези, които си удължават ноктите на ръцете, така и на онези, които се грижат за тяхната красота. И всички негативи идват от метакрилатът, който се използва при удължаването на ноктите. Освен, че предизвиква паронихия (възпаление на областта около нокътя) и онихолизис (цепене на нокътя), то според учените е виновен и за множество кожни алергии. Разбира се това вещество е опасно само ако се прекалява с него, т. е., ако основният начин за поддържане на маникюра ни е именно този – удължаване на ноктите. Но за маникюристките, които ежедневно са подложени на действието на метакрилатът положението не е такова. Едва ли повечето от тях са завършили химия или пък се интересуват детайлно от състава и въздействието на химикалите, които използват в работата си, а още по-малко пък забързаните за официална вечеря клиентки се интересуват каква точно е технологията за поставяне на изкуствен нокът.

Но любопитно е да се знае, че например метил метакрилатът и хидроксипропил метакрилатът, които са част от състава на спрейовете за пътна маркировка, са определени като отровни и има специални описания за опасностите, които крият и съответно какво да се направи, за да се окаже първа помощ на хора, които са били в съприкосновение с тези химикали. Някои от симптомите, причинени от продължително въздействие на продукта върху човешкия организъм са: замаяност, главоболие, респираторни проблеми, възпаление на кожата и дразнене на очите.

Метакрилатът се използва и в други сфери свързани с човешкото здраве и красота като изработването на цели или частични зъбни протези.

В САЩ например това вещество е официално забранено.

* * *

Моят маникюр
Добре поддържани нокти – ефектен маникюр
Маникюр – тема във форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
xara6666 ( преди 11 години )
zdraveite i az imam tozi problem s alergiite kakvo moje da se napravi kak se lekuva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар