Здраве и красота

Есенна грижа за стъпалата

14.10.2008г. / 10 30ч.
Аз жената
Есенна грижа за стъпалата

Грижите за женските ходила през есента се удвояват.

Лятото сме поддържали перфектен маникюр заради сандалите, заради басейна и заради летните страсти, а сега идва времето когато трябва да се грижим заради собственото си здраве и комфорт.

Най-малкото, ако не искаме всеки ден да ни се къса чорапогащника или да се срамуваме да си свалим мокасините или маратонките и това да провали романтичното ни гостуване, то без съмнение трябва често да посещаваме педикюристка или да се погрижим за ходилата у дома.

Чудесна работа върши домашният комплект за педикюр.

Малко смешно звучи да се напише в дамски сайт, но всяка от нас знае, че ноктите трябва редовно да се подрязват с ножичка или нокторезачка, но онова, което някои в желанието си за перфектен маникюр правим е да закръгляме нокътя. Това не се препоръчва, тъй като ноктите могат да се врастнат в кожата и това да доведе до нежелани възпаления. Затова е по-добре ноктите леко да се изпилят. Най-добре това да се прави с качествена пила, която е покрита с коприна и да се пили когато ноктите са сухи, за да не се увреди защитният повърхностен слой на ноктите.

Кожичките около ноктите задължително трябва да се отстраняват, за да не се получават нежелани удебелявания и оцветявания. Най-лесно това става като кожата се омекоти и овлажни с подходящ крем. А ако има кой да ни направи и един лек масаж ще се почувстваме още по-красиви. Може да си направим класически педикюр, който цели да нямаме мазоли, удебелявания и ноктите да са красиви и здрави.

Ако имаме време и можем да си го позволим, най-добре да се отдадем на грижите в близкия СПА център, ако не, то в домашни условия можем да се погрижим поне веднъж в месеца. Както събираме рецепти за домашни маски за лице или коса, то е добре да направим подобна колекция и за краката.

Ето няколко рецепти:

Ексфолиране на стъпалата с утайка от кафе. Бавно масажираме стъпалата с използваното кафе от кафе машината. Писали сме, че масаж с употребявано кафе действа благотворно и върху лицето и цялото тяло – евтино, лесно и удобно. И с доказан ефект.

Масажът и ваната с цитрусови плодове също дава добри резултати. Като например леката домашна Спа процедура със сок от лимон и водка. В малко легенче изцеждаме сока от три лимона и го затопляме, прибавяме половин чаша захар и 50 г водка. Потапяме краката за около 5 минути, след което разтриваме с нарязани лимони.

А след това можем да направим подобен коктейл и за вътрешна терапия, особено ако има с кого да го споделим.

Ефектът ще е определено разпускащ и освежаващ.

Какви са вашите аромотерапии и масажни техники в домашни условия? Обичате ли да ви поглезят с масаж или никога не се показвате пред любимия в не перфектен външен вид? Можете да споделите вашите есенни коктейли за външно и вътрешно приложение.

* * *

Красив маникюр
Добре поддържани нокти – ефектен маникюр
Удължаването на ноктите предизвиква алергии

Коментирай