Здраве и красота

Мечтата ми е да опитам българско вино от което да ми спре дъха.

28.06.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Мечтата ми е  да опитам българско вино от което да ми спре дъха.

Кога и как се случи така, че започна да се занимаваш с вино?

Виното винаги е било вкусна и интересна напитка за мен, но сериозният ми интерес – дотолкова сериозен, че да изхарчвам по-голямата част от парите си за една бутилка вино – е от преди около 15 години.

Повече хоби или повече професия е виното за теб?

Може би страст е най-точната дума. В България е много трудно професията ти да е свързана с вино, ако си нещо друго освен технолог. Какъв си тогава? Сомелиер? У нас те се броят на пръстите на ръцете, пък и трябва да искаш да работиш като келнер. Винен консултант? Кого би могъл да консултираш, след като тук всички са убедени, че разбират от вино повече от теб:-)? Винен журналист? Единственото списание за вино има достатъчно сътрудници. Хората около мен го намират по-скоро за хоби, но аз знам, че с нужното търпение и упоритост, мога да го превърна и в професия.

Лесно ли е за една млада дама като теб да се занимава с вино и с Интернет, конкретно с Vinoto.com? Срещаш ли недоверчиви мъже, които нямат вяра във възможностите ти?

Изключително ми е приятно да се занимавам с вино и с Vinoto.com, но всеки, който започне да се занимава с вино, трябва да е наясно, че работата изисква много четене, изключително добра информираност, здрави нерви и може би добър нос:-) Не трябва да се взима на сериозно и трябва да внимава какво казва.

Ние, жените трябва да се доказваме във всяка една дейност – освен може би в раждането на деца и ... бродирането. Виното е доминирана от мъже област – както производството, така и дегустацията. За щастие има прекрасни изключения, които ми дават увереност да продължавам. Непрекъснато срещам мъже, които нямат вяра във възможностите ми, във възрастта ми, в пола ми. Често ми се е налагало да отговарям на въпроса отколко години пия аз вино и знам ли аз, отколко години пиел съответния мъж вино и какво съм се опитвала да му обяснявам изобщо...:-)

Имат ли българите култура да пият вино?

Много ми е болно да кажа, че, според мен, нямаме. Въпреки хилядолетна традиция на производство и потребление. От години, за по-голямата част от българите количеството е по-важно от качеството.

Кои са основните критерии за добро вино? Какво би посъветвала тези, които още не са изградили рафиниран вкус към тази божествена напитка?

Най-важното е виното да ви е вкусно. Ако виното не ви се услажда, нито качество, нито име на производител или регион, нито цена ще ви убедят в противното. Разбира се, има някои основни параметри за качеството на едно вино, по които вкусовете не могат да варират кой знае колко, като чист цвят, деликатни аромати, хармонично тяло и дълъг послевкус. Но дали по-сухо или по-сладко, по-таниново или по-плодово – всеки има, и трябва да има, личните си предпочитания.

Кои са любимите ти вина?

Няма вино, което бих отказала да дегустирам или бих нарекла лошо. За всяко вино си има време от деня, повод или настроение. Личните си предпочитания, и на моменти преклонение:-), отдавам на белите вина. По-специално на австрийските. Когато кажа това, винаги бивам конфронтирана с недоумяващи погледи – българите смятаме, че австрийците правят некачествени, сладки вина. По-различно надали би могло да бъде – австрийските вина печелят редовно закрити дегустации при сухите бели вина, било то шардоне, совиньон блан или ризлинг. А в най-скъпите американски ресторанти, бутилка вино от местния им сорт Зелен Велтлинер се продава за 180 $.

Има ли женски и мъжки вина, според теб? Различно ли усещат вкуса представителите на двата пола?

Ако оставим настрана хората с професионален интерес към виното, сред които такива разлики няма, би могло да се каже, че жените пият по-често бели вина от мъжете. При червените вина, на жените като че ли харесват повече по-леките и плодови вина, а мъжете предпочитат богати на танини и по-тежки вина. Това би могло да се свърже с различното възприятие на виното от двата пола. Лично аз не съм установила, че проявявам “женски” вкус при избора на вино. Всичко това е много относително. Доста по-често могат да се забележат по-скоро разлики между отделните нации при избора на вино, отколкото такива между мъже и жени.

Какво вино мечтаеш да пиеш?

Смятам, че рано или късно ще имам възможност да опитам много от легендарните вина, продавани на цени, за които няма разумно обяснение. Мечтата ми е обаче, да опитам българско вино, от което да ми спре дъха.

Коментирай