За дома

Великденски кошници за козунак

16.04.2009г. / 09 34ч.
Вергиния Генова
Великденски кошници за козунак

Вече сме намерили рецепта за вкусен козунак, набавили сме продуктите или просто имаме намерение да отскочим до близката фурна и да се сдобием с топъл и ухаещ Великденски козунак. Каквото и да сме намислили, ясно е, че Великден не може да мине без козунак.

А козунакът трябва да бъде поднесен подобаващо на празничната трапеза.

Ако нямате подходяща кошничка, чиния или поставка можете да си направите набързо една от филц. Напоследък продават филц с различна дебелина и в най-различни разцветки. Поне в нашата любима книжарница за художнически материали “Слънчоглед” може да намерите без проблем. Както и преди сме писали, филцът може да се използва за почти всичко: направа на чанти, бижута, украса за детската стая, пролетна украса за офиса или магазина... А ето, че може и за поставка за яйца или козунак.
Предимствата: филцът е мек и се предлага в ярки цветове.

За направата на една кошничка ви трябва:
едно парче цветен по-дебел филц (с големина, каквато прецените, че ще е подходяща за вашата Великденска кошничка),
ножица – подходяща за рязане на плат
панделка – която да отива на основния цвят
силиконов пистолет – удобство е да имаш силиконов пистолет у дома и някоя и друга силиконова пръчка. Любителските силиконови пистолети не са скъпи, а ще се учудите за колко много неща могат да ви свършат работа и да ви спасят буквално в последния момент, като например да залепите еспадрилите си.

Как да направим кошницата за козунак:
Най-лесният начин е като в четирите краища срежете малко плата по диагонал (в зависимост колко висока искате да е въпросната кошничка) и да подпъхнете, така че да направите квадратна или правоъгълна кутия. Мисля, че всички се досещате как става, ако не, може да потърсите детски макети на хартиени кошнички – прави се на същия принцип. Правоъгълна или квадратна форма можете да постигнете и по други начини, така че свободно можете да експериментирате с формата.
Залепвате със силикон от вътрешната страна, като притискате силно с пръсти известно време.
Връзвате панделката и кошницата е готова да се появи на празничната трапеза.

Ако имате всички необходими материали в наличност процедурата по направата няма да ви отнеме повече от 10 минути.

А ако ви е останал още филц, можете да направите и по-малки кошнички, с които да зарадвате малчуганите. За разнообразие и удобство можете да им сложите дръжка и да ги украсите подобаващо. Ако сте фенове на католическия обичай да криете яйца из двора или къщата, а децата да ги търсят, тъкмо ще имат прекрасни меки кошнички за целта.

Съветвам ви да си запомните идеята и ако сте от прибраните домакини и винаги ви се намират подходящи материали, никога няма да ви хванат неподготвени и винаги ще можете да спретнете подарък и да го опаковате оригинално с малко филц, панделка и силикон.

Весел Великден!

* * *

Практични съвети за боядисването на великденски яйца
Мраморираща боя – вълшебство за Великден

Коментирай