Той

Има ли условия за колоездене в София?

12.05.2009г. / 15 36ч.
Вергиния Генова
Има ли условия за колоездене в София?

Във връзка с организирания на 16 май велопоход в София се свързахме с един от участниците, за да разберем какви са условията за колоездене в София според самите колоездачи и какво би могло да се промени в тази посока. Представям ви г-н Огнян Ковачев, който има много и разностранни хобита. Пристрастен е към екстремните спортове и може би заради това се занимава и с градско колоездене. Моят съвет е да не се качвате на колело в града преди да прочетете неговите съвети.

Имате ли представа колко са велосипедистите в София?
На този етап не съм запознат с конкретна статистика по въпроса, а доколкото знам не е провеждано мащабно преброяване, като това, което се планира за 16 май.

Как намирате улиците на София за колоездене?
Доста е екстремно да караш колело в условията на нашата Столица – различни препятствия като дупки, отпадъци, купчини с пясък и мръсотия от една страна, както и колите, които се движат в пълен хаос, паркирали на тротоари и бордюри и т. н. Но мога да споделя, че последните 2-3 години наблюдавам засилване на велосипедния трафик в града и по този начин започва да се изгражда една култура на придвижване с колело, което поражда поне малко респект у шофьорите на леки коли, което е една стъпка напред.

Не е ли прекалено опасно да се кара колело в София?
Както казах и по горе, карането на колело в Столицата е сравнително екстремно занимание. В допълнение искам да споделя и факта, че замърсеността на въздуха допринася за увеличаването на опасностите от здравословна гледна точка. На всеки е известно че при едно интензивно каране в града и предвид неравния релеф на града, дишането на човек става доста по интензивно и съответно се поглъщат доста повече отрови. Още една опасност при карането на колело в града напоследък е честата кражба на велосипеди. Много е важно колелото да се заключва поне с два сериозни катинара, да не се оставя на неоживени и тъмни места, а по възможност просто да не се оставя никъде на открито и на несигурно място.

Какъв е основният мотив да се кара колело в града според вас – здравословен, еко, икономически?
За мен колелото дава свобода, гъвкавост при придвижване и разнообразие на маршрутите, по които се движим. Разбира се движението и спортът също са важни, особено след дългите зимни месеци, когато през уикенд се движим в планината я на ски, я със снегоходки, а през останалото време седим на компютрите и в задимените градски заведения. От екологична гледна точка несъмнено предимствата да се ползва колело и градски транспорт (при нормално натоварен трафик) са големи. А от икономическа гледна точка сметки не съм правил, но имайки карта за масовия градски транспорт, разликата е минимална.

Защо решихте да направите такъв масов вело поход?
Решението за този вело поход е на организацията “Велоеволюция”. Аз съм просто един от многото, които с удоволствие ще се включат в акцията.

Какви са основните неща, които трябва да знае един начинаещ колоездач в големия град?
Най-добре е начинаещият колоездач да свикне с карането в градска среда първо в парка, кварталната градинка или спортна площадка. Не бива изведнъж да тръгваме по улицата, където интензивният трафик може да се окаже стресов за начинаещия велосипедист и би могъл да доведе до инциденти. Най-добре е да караме зад някой по-опитен, докато свикнем.
За карането на колело най-добре е да имаме каска, светоотражателна жилетка за каране в тъмните часове на денонощието, светоотражатели на колелото, мигащ стоп и фар, по възможност светодиоден, защото той издържа доста по-дълго, тъй като е икономичен. Хубаво е да си имаме и един комплект с резервна гума, лепенки, отвертка, подвижен гаечен ключ и шестограм, защото винаги може да се наложи да помогнем дори на някой закъсал велосипедист в парка. Много полезно и за по-голяма безопасност е една малка лента, която защипва крачола на панталона и така предпазва от инцидентно попадане на панталона между веригата и венеца, което може да доведе до инцидент и контузия. Даже си спомням един мой такъв случай от октомври 2007 г. Прибирайки се от работа наминах през сладкарница да купя една тортичка за рождения ден на баба ми и бях с колелото. Минавайки покрай МВнР панталона ми се заплете и аз се озовах на асфалта в средата на улицата, като имах късмет, че опазих и тортата и себе си, защото нямаше преминаващи автомобили. Е, не се разминах с ожулване и скъсан панталон. Оттогава винаги си защипвам панталона... :-)

Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Бих пожелал безаварийно каране, при възможност извън града и в планината, пожелавам приятни емоции в сезона на слънцето и леките дрехи. Успех!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Николай ( преди 11 години )
Тока е една много нужна и нова тенденция която се е зaформила В София ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар