Бременност

Стерилитет, безплодие или ... един огромен проблем

25.05.2009г. / 14 33ч.
Аз жената
Стерилитет, безплодие или ... един огромен проблем

Бъдещи родители, които вървите по трудния път за да имате мечтаната рожба - Сдружение Зачатие организира за вас Ден на репродуктивното здраве. Тази година събитието ще се проведе в Бургас под мотото "Море от жадувани детски усмивки" на 6 юни в конферетния център на хотел "Аква", бул. "Демокрация".

Проблемно забременяване, стерилитет, безплодие – както и да го наричаме, с каквито и имена да го обличаме, говорим за един и същ огромен проблем. И за съжаление почти всяко шесто семейство в България е засегнато пряко от него. А непряко са засегнати много повече – техните родители, братя, сестри, приятели. Няма как да бъде друго – близо 270 000 двойки в една малка страна като България са се сблъсквали, продължават да се сблъскват и вероятно ще продължават да се борят с него. Проблемът не е от вчера и днес, но се задълбочава.

Добрата новина е, че почти всичко е решимо. Медицината се развива с много бързи темпове и е в състояние да помогне на почти 90% от двойките, които се борят със стерилитета. Само да знаеха как да потърсят адекватна помощ и къде. И да не се срамуват и притесняват от това, което им се случва. Те не са го предизвикали с някакви свои действия, но по-скоро го задълбочават с бездействие.
Стерилитетът е един огромен проблем не само за двойките засегнати от него. Той е проблем и на обществото. Говорим, че се раждат малко деца в България, това е факт. Но някои хора не го правят , защото не искат, а защото не могат ... Според специалистите 50% от случаите на доказан стерилитет се дължат на проблеми при мъжа и също толкова се падат и на жената. При 20% от случаите има репродуктивни проблеми и при двамата партньори.
Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, за което може да се предполага, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта. Тогава се налага да се потърси консултация със специалист. При възраст на партньорите над 35 години или заболявания при единия или при двамата партньори, този срок може да е по-кратък. В повечето случаи няма никакви признаци и симптоми, които могат да се свържат с безплодието.

Профилактичните прегледи, навременното откриване и лекуване на заболяванията, водещи до стерилитет, са ключови действия за добро репродуктивно здраве и по-нататъшна успешна бременност. Много от рисковите фактори за стерилитет са сходни и при мъжа, и при жената. Основните от тях са: възрастта на партньорите, тютюнопушене и алкохол, професионални рискове при работа във вредни условия - токсини, радиация, влияние на околната среда, полово предаваните заболявания, наднорменото и поднормено тегло, високата температура, на която се излагат тестисите, тежко физическо натоварване, емоционално напрежение и др.

Често срещани причини за стерилитет при жената са: непроходими или трудно проходими маточни тръби, хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници,  недостатъчност на лутеалната фаза, изчерпан яйчников резерв, проблеми със щитовидната жлеза, ендометриоза, инфекции, имунологични и генетични причини и др.

Най-честите причини за стерилитет при мъжа са
: разширени вени на тестисите (варикоцеле), неспуснали се или късно установили се в скроталната торбичка тестиси (крипторхизъм) или асансьорни тестиси, хормонални проблеми, генитални инфекции, проблеми с простатата, прекарана заушка след пубертета, имунологични или генетични причини и др.

Първото изследване, с което се започва за да се установят причините за безплодие, се нарича спермограма. Спермалният анализ е безболезнено изследване. Необходимо е да спазят от 3 до 5 дни сексуално въздържание, да се посети ембриолог към клиниката по стерилитет. Там на партньора ще му се предостави специален стерилен контейнер, за да отдели еякулат и след два часа двойката ще има отговор на много въпроси. Ако параметрите на спермалния анализ не са в границите на нормата, ще трябва изследването да се повтори и да се направят доуточняващи прегледи и изследвания - хормонални, генетични и др. Първо трябва да се посети уролог – специалист, занимаващ се с половата система на мъжа. В редки случаи може да се наложи операция и биопсия от тестиса за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция.
Изследванията на партньорката започват обикновено с гинекологичен преглед и преглед с ултразвук при специалист по стерилитет, изследвания за микроорганизми и на репродуктивните хормони. За да се провери проходимостта на маточните тръби се използват различни диагностични методи. Един от тях е цветната снимка на маточните тръби (хистеросалпингография). Тя представлява рентгенова снимка на репродуктивните органи на жената, като се използва контрастно вещество, което изпълва матката и фалопиевите тръби. Друг такъв метод е хистеросонографията. Тя се осъществява с помощта на ултразвук и контрастно вещество. И двата метода за диагностика се извършват от акушер-гинеколог. Прецизен оперативен метод е лапароскопията. При нея през коремната кухина се вкарва малък оптичен уред (лапароскоп), чрез който се прави оглед на репродуктивните органи на жената. При неизяснени причини за стерилитет и повтарящи се неуспешни бременности се препоръчват имунологични и генетични изследвания в специализирани центрове.
Лечението на стерилитета да бъде консервативно и хирургично, както при мъжете, така и при жените. В една голяма част от случаите дава резултат и е възможно жената да забременее по естествен начин веднага след приключване на лечението. Понякога обаче това не е възможно - при  тежък мъжки фактор, двустранно запушени маточни тръби и др. В тези случаи се налага прилагането на асистирана репродукция.
Асистираните репродуктивни методи представляват много видове специализирана медицинска помощ, които се оказват на двойката, когато не настъпва бременност.
Такива са вътрематочна инсеминация и ин-витро оплождането или "бебе в епруветка".
Вътрематочната инсеминация е метод, при който с тънък катетър във вътрешността на матката на жената се вкарва обработен материал от еякулата на партньора или от анонимен донор. Този метод се прилага при доказана проходимост на маточните тръби, доказана овулация и сравнително добри показатели на спермалния анализ.

При ин витро оплождането чрез хормонални препарати се предизвиква образуването на повече фоликули и отделянето на повече от една яйцеклетка при жената в един цикъл. С помощта на специална техника под ултразвуков контрол и анестезия тези яйцеклетки се аспирират и в лабораторни условия се оплождат със сперматозоиди от партньора. След 2-5 дни оплодените яйцеклетки /ембриони/ се връщат в матката с подходящ за целта катетър. След около две седмици се назначават тестове, за да се установи дали е настъпила бременност. Когато сперматозоидите са недостатъчни или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат до яйцеклетката, да разградят този комплекс и да проникне сперматозоида се прилага метод, представляващ инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката /ICSI/. При запушване на семепроводите, но при наличие на сперматозоиди, се прилага - подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди) /PESA/. Когато има запушване на семепроводите и при много тежки отклонения в сперматогенезата се прилага метод - Екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите /TESE/. В тъканта се търсят сперматозоиди, както и незрели сперматиди. При ин витро матурацията /IMF/ и ин витро на естествен цикъл се спестява хормоналната стимулация на жената. Вече и в България се прилага високо специализиранa преимплатационна генетична диагностика /PGD/, чрез която е възможно да бъдат открити генетични отклонения в ембрионите и в маточната кухина да се трансферират само ембриони с правилен генетичен код.

За повече информация:
www.zachatie.org/drz2009
drz.zachatie@gmail.com

Коментирай
33 rate up comment 8 rate down comment
Ралица ( преди 11 години )
Браво за статията,много е изчерпателна.България има нужда от повече информация за тези интервенции.Успех и кураж на всички опитващи се да имат дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар