Семейство

Игри за забавление на внучета

12.06.2009г. / 13 31ч.
Надежда Маринова
Игри за забавление на внучета

Вчера се обади дъщеря ми, че ще доведат близначките за събота и неделя. Пак ще има непредвидени харчове. Двете шестгодишни разбойнички, да са ни живи и здрави, редовно ми изпразват портмонето. Споделих с една приятелка и тя ми даде чудесни лесни идеи как да се забавляваме с внучките без пари или за съвсем малко пари. Подходящи са и за всички, които прекарват лятната ваканция на вилата или на село, където има по-малко развлечения, отколкото в града.

За бебетата:
Много успешни залъгалки ще направите от парче плат със зашити копчета на него в различни цветове и размери. Внимавайте платът и конците да са здрави и копчетата добре зашити. Ако имате шарен плат с ярки цветове – още по-добре. Използвайте плат и копчета от стари дрехи. Може да направите няколко. Перат се лесно в пералнята и чешат добре венците.

За малките деца:
Тестото за игра е голямо спасение. Замесвате брашно, вода, повечко сол и малко олио. Може да разделите сместа на няколко части, като всяка част оцветите с различна боя за яйца или със соковете на прах (степчетата). С така приготвената смес може да моделирате малки фигурки, абстрактно пано за стена, мъниста за герданче и др. Оставете ги да изсъхнат известно време или ги изпечете във фурната на ниска температура. В мънистата поставете клечки за зъби, за да се образува дупка.

За по-големите:
Малка топка от здрав и гъсто натъкан плат (стари дънки стават идеално) пълна с ориз, жито, леща или боб... А може да я оплетете и на една кука, ако умеете. Големите деца могат да я ритат високо като футболна топка и да си я подават един на друг – доста е раздвижващо и развива рефлекси за хващане.
Играта може да е полезна и за малко дете. Направете му няколко топки в различни цветове, материали и с различни зърна за мачкане за развиване на сетивата.

Играйте на думи. Единият започва да изрежда на ум азбуката, другият казва стоп. С тази буква измисляйте различни думи: плодове, зеленчуци, цветя, имена на хора. Играйте на държави, градове, растения, животни, имена на хора. Тази игра е подходяща за ученици от 2-3 клас и нагоре.

Научете децата да редят пасианс с карти – логическа игра, която развива търпение.

Игрите с баба и дядо често са по-забавни от тези с мама и татко, защото пенсионерите имат повече свободно време и са по-търпеливи.
Приятни и весели занимания!

* * *

За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Мъдри мисли от децата

Коментирай