Бременност

Хранене за двама?!

19.08.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Хранене за двама?!

Хранителният режим при съвременния начин на живот е от изключително значение за бременната жена. Тя трябва да се храни правилно и балансирано. Необходим е ежедневен прием на дадени вещества, витамини и микроелементи. Същевременно, макар необходимостта от калории да е нараснала, храненето не бива да се удвоява. Според съвременните лекари е нормално в периода на бременността теглото да се повиши с 12 до 16 кг.

Белтъчините са много важни за бъдещите майки. Аминокиселините, които се намират в белтъците, са основен "градивен елемент" за изграждане на тъканите и способства за растежа на плода. На бременните е необходимо дневна консумация на 75-100 гр белтъчини. Това отговаря на мин. 2 яйца и 100 гр месо или риба дневно. Богати на белтъчини са свинското (не мазно) и тъмното пилешко месо, рибата, млякото и млечните продукти, бобовите, орехите.

Въглеводородите дават на организма енергия. Съществуват "бързи", такива, които мигновено снемат чувството за глад и дават сила, но не за дълго – като шоколада и захарта. Те не са много полезни за организма. Селският хляб, каша, макарони, зеленчуци са от по-добрите въглеводороди за бременните.

Мазнините, въпреки общоприетото мнение, следва да присъстват в менюто на бременната. Но е желателно да не са наситени, т. е. краве масло, а не маргарин. Колкото по ярко жълто и твърдо е маслото, толкова е по-качествено и съответно – полезно.

Витамин C е много необходим за бременната. Той се съдържа предимно в цитрусите и е добре такива да се консумират ежедневно. Но при избора между грейпфрут, портокал и мандарина, превес бременната трябва да отдаде на първото. От зеленчуците се съдържа в зелето, броколите, пипера, спанака. Добре е те да се консумират сурови, тъй като дългата им термична обработка намалява драстично количеството на витамин C.

Калцият е най-важното вещество за изграждането на костите. Ако количеството калций, който майката поема не е достатъчен, то детето си го набавя, като взима от нейния организъм за сметка на разрушаване костите и зъбите на майката. Много калций има в млякото и бялото сирене. Затова е силно препоръчителна ежедневната им консумация. Добра доза са три чаши прясно мляко дневно.

Необходими са и други витамини, като витамин B се съдържа в кашите – особено в овесената, в ориза, черния хляб, бирата. Но последната не се препоръчва за бременни, витамин A, E, фолиева киселина – от зеленчуците и плодовете, желязо – месо, зеле, диня, спанак, картофи.

Поемането на вода, течности и сокове също е от изключително значение за доброто състояние на бременната.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
ПЕТЯ ( преди 11 години )
СПАЗВАНЕТО НА ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НЕ Е ЛОШО НЕЩО НАДЯВАМ СЕ ДА ИМА ЕФЕКТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар