За дома

Ремонти през лятото

06.07.2009г. / 09 54ч.
Вергиния Генова
Ремонти през лятото

Слънце, плажове със златист пясък, ухание на море, харчене на пари... за някои.
За други изречението започва със... смяна на дограма, избиране на теракота, лепене на тапети и завършва отново с харчене на пари.

Идеалният вариант би бил докато ние почиваме, някой да направи ремонта у дома и ние да се върнем на чисто, щастливи и отпочинали. Все още този вариант е утопия за голяма част от българите. Но пък ако напишем думата “ремонти” в коя и да е търсачка, ще ни отчете завиден резултат с около 100 000 попадения – основно предложения за извършване на различни видове ремонтни дейности. Остава само да кликнете и да поканите майсторите у дома си. Нооо... не бързайте да съсипвате къщата си и прочетете съветите по-надолу.

Не знам дали за жената е валидна мисълта, че като бъркаш в торбата, не е важно каква змия ще хванеш, но за майсторите със сигурност е вярно – като кликаш, не се знае на какъв майстор ще попаднеш.
И ако при жените която и да вземеш, все ще намериш нещо хубаво в нея, повярвайте ми – има майстори, от които нищо хубаво не можеш да получиш.
Затова когато неизбежността почука на вратата ви, избирайте внимателно подходящия майстор, проучвайте старателно, четете форуми, говорете с приятели, за да мине летния ви ремонт бързо, приятно и безболезнено.

Първо – защото помним старото проклятие – майстор да ти влезе в къщата.

Второ – защото знаем, че да оставиш непознати сами в собствената ти къща – крие огромни рискове за движимото и недвижимото имущество, както и за качеството на свършената работа, (ако има такава – като резултат).

Трето – най-баналното възможно – обикновено нямаме пари и за море и за ремонт и трябва да се лишим от едното удоволствие. Хубаво е да пресметнем разходите предварително, за да не ни изненадват в движение. Има майстори, които смятат грубо и ти казват някаква приблизителна цена, която звучи приемливо, но след това се оказва, че не са включили цял куп дребни детайли, които се оказват огромна сума.

Четвърто – обикновено много от българите правят ремонтите си сами. Бригадата – Направи си сам – се строява в две редици и за две седмици – колкото трае отпуската – трябва да сътвори пълната промяна. В най-добрия случай – позитивна – всичко е разкрасено, променено и семейството е доволно от свършеното. В други случаи обаче – нервите се опъват до крайност и се стига до неприятни семейни сцени и скандали.

Пето – ако повикаш майстори да ти свършат нещо, то си вземаш и отпуск, за да ги чакаш и да ги надзираваш, както и да им прислугваш и омилостивяваш, като им предлагаш кафе и бира.
Трябва да имате предвид, че някои майстори са супер нахални и ако им предложиш бира в пластмасова бутилка, а не в стъклени, се мусят. И не забравяйте правилото – никога не ги черпи, преди да са свършили поне работата си за деня.

Шесто – избягвайте да наемате не препоръчани от приятел майстори, рискувате да ви завлекат или потрошат нещо. Може би трябва да отделим специално време за съвети по тази точка в бъдеще, но както се казва “не питай старило, а патило”.
Ако нямате познати, то по-добре да наемете фирма като подпишете договори с ясни клаузи за срокове, конкретни ангажименти и неустойки.

Седмо – не се лъжете, когато някой майстор ви иска малко пари. Може би е честен човекът и не иска да ви лъже, че ще се учи как се прави баня именно при вас. Но имайте си и едно наум, че друг пък може да ви поиска много пари и пак да е с две леви ръце и да сте му първите клиенти в живота.

* * *

Да ограничим неканените гости – пълзящите насекоми
Как да се грижим за килимите у дома?
Необходима ли е топлоизолацията?
Цветът определя настроението
Плюшени играчки и грижи за тях
Хол на две нива
Декорация на саксии

Коментирай