Козметика и грим

Какво представлява избелването на зъби? Видове избелвания

23.09.2009г. / 16 09ч.
Аз жената
Какво представлява избелването на зъби? Видове избелвания

С термина избелване на зъби се означава промяната в интензитета (наситеността) на цвета на зъбите в една човешка уста спрямо предишното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида (активния компонент на различните избелващи системи) и води до извличането на хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силни естествени пигменти (танини, теини и др.) се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата. Причини за промяна в цвета на зъбите са още: времето (възрастта), генетични оцветявания (най-вече тетрациклинови – след приемане на антибиотика тетрациклин и аналозите му през бременността или в периода на оформяне на зъбен зародиш; недостатъчност на емайла и/или дентина на зъба; емайлова хипоплазия; еритропоетична порфирия; хипербилирубинемия; алкапотонурия и др.), цигарите (катраните в тях), хлорхексидина (в повечето води за уста това е антиплаковият агент), зъбната флуороза (в ендемични райони с високо съдържание на флуор във водата – над 1 ppm), хемоглобинови оцветявания при кръвоизлив в зъба след травма, некроза (самоумъртвяване на зъб), некачествени средства за запълване на канали и др.

Съществува разлика между степента на избелване при различните нюанси на зъбите – най-добре се повлияват кафявите, червените, жълтите и оранжевите оцветявания, а доста по-слабо – зеленикавите, синкавите и сивкавите. Вътрешните оцветявания, дължащи се на променен цвят на дентина под емайла не се повлияват от такова избелване на зъбите и при тях са подходящи фасетки или бондинг.

Вътрешно избелване
Ако оцветяванията са следствие от каналопълнежно средство при кореново лечение или вътрешен кръвоизлив при умъртвен зъб, резултатите се постигат след отстраняване на причинителя, който основно е концентриран в пулпната кухина. Първо се изборва най-близко стоящия силно оцветен дентин отвътре, след което се ползват споменатите прекисни разтвори. Ако резултатите са удовлетворителни в същото посещение се затваря зъба с пломба в идентичен цвят.

Домашни системи с посещения в кабинета
Контролирано избелване
Най-широко разпространения метод и най-проверения за избелване на зъби. За разлика от фабричните в горния, тук се ползват индивидуални шини, изработени в лабораторията по отпечатък от устата на пациента. Те не достигат венците и не ги дразнят, а и гелът тук е в по-вискозен (гъст) вид. Шините се носят за 30 минути до два часа в зависимост от концентрацията и вида пероксид (водороден или карбамиден) през деня или за цялата нощ – около 8 часа. Ефектът при тях се постига за период между 3 дни и 2 седмици според ползваната система – например със “ZOOM!” се избелват зъбите за един уикенд, а с “Nite White ACP”, “Day White ACP” или “Opalescence” – 1 или 2 седмици според това колко често е прилаган (стандартно за 10 пъти). Шините са невидими и не водят до никакъв дискомфорт, поради което се приемат лесно от пациентите, а крайният ефект трае 2-5 години (в някои случаи до 7 години – при определен тип зъби с по-фини пори на емайла, добра лична орална хигиена и ниска или почти никаква консумация на оцветяващи храни и напитки) и е силно удовлетворяващ, тъй като се постига драстично избелване, равно на това с лазер или ултравиолетова светлина в кабинета. Революция в новите избелващи системи е прибавянето на ACP – Аморфен Калциев Фосфат, който изгражда (реминерализира) емайла и го прави по-лъскав, предпазва от кариес, а също намалява потенциалната чувствителност на зъбите и увеличава продължителността на постигнатия ефект. Намаляване на чувствителността в зъба се постига и с калиевия нитрат и флуорида в този избелващ гел.

Избелване само в кабинета
Най-съвременния вариант, а също и най-бърз, наричан още силово или мощно избелване. При него се въздейства върху гела с пероксид във много висока концентрация (30-38%) в продължение на 45 минути до час и половина. Процедурата може да се изпълни в още няколко посещения, в зависимост от степента на потъмняване или оцветяване на зъбите. Минусите тук са свързани с евентуалното въздействие от загряването върху пулпата и нервите на зъбите, а също и върху венците, както показват последните проучвания. Към клиничното избелване спада и това, при което пациентът остава в чакалнята докато действа системата за избелване, поставена в кабинета от стоматолог (шини като тези при домашното избелване и гел в доста по-високи концентрации) – това е т. нар. асистирано избелване, което най-често се ползва за начален бърз старт на основното последващо домашно избелване.

* * *

Интервю с д-р Дойчин Ангелов

Как да се предпазим от кариеси
Грижете се за зъбите и венците си
Избелване на зъби? – тема от форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
tq ( преди 11 години )
това е голям проблем ако има пломби като мен на предните зъби а аз имам на всичките почти,мноооог лоши зъбки,знам че можело и пломбата да се избели но ще ни струва колкото нови пломби и избелване на зъбите,някой знае ли с тези гелчета дето са като глац само че за зъби все едно си лакирваш зъбите с тях дали и пломбите ще се избелят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ani ( преди 11 години )
Интересувам се как мога да избеля фотополимерните си пломби,след поставянето се оцветиха в тъмно кафяво и е много грозно,ако тръгна да ги сменям всичките ще ми излезе скъпо,но наи вече искам да си спестя болката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар