Здраве и красота

Карфиол измества чипса

01.10.2009г. / 22 23ч.
Ивет Лолова
Карфиол измества чипса

Има начин да се откажете от чипса – заместете го със суров карфиол.

Октомври дойде и напълни магазините със зеле. Познати са около 35 вида зеле, но на българския пазар има четири от тях – българско, китайско, карфиол и броколи. Най-популярно си остава българското зеле, но и карфиолът е любим на мнозина. Китайското зеле и броколито по-рядко присъстват на българската трапеза.

Много хора като чуят карфиол, се сещат за паниран карфиол. А знаете ли, че той може да се яде суров. И не само в туршия, а на прясна салата от зеле, моркови и карфиол, подправени с лимон, зехтин, сол, черен пипер, чесън и индийско орехче. За децата е истинско забавление да им накъсате малките бели розички и да ги хрупат като чипс – хем забавно, хем здравословно. Става и за пораснали – като занимавка пред телевизора, докато гледате филм или мач. Само внимавайте с количеството, че семейство “Зелеви” не са за чувствителен стомах, особено в суров вид.

Иначе може да приготвите карфиолът на крем супа, паниран, задушен с масло и галета или на фурната със сос “Бешамел”. Май това са най-известните му приложения.

Съвети за купувача: Избирайте чиста, кремаво бяла на цвят, компактна глава, при която цветните пъпки не са разделени. Избягвайте петнистия или матов на цвят карфиол, да се избягва, както и този, на който са се появили малки цветчета. Добре е да се избира зеленчук, заобиколен от много дебели, зелени листа, тъй като е по-добре защитен.

Във визитната картичка на семейство зелеви пише, че са незаменими, защото съдържат бетакаротин, витамини B1, B2, B6, P, K, C, U, полезни киселини, пектинови вещества, минерални соли на калция, желязо, калий, магний, фосфор и сяра. Запомнете, че белтъчините на брюкселското зеле са 3-5 пъти повече от тези в другите видове зеле, а аскорбиновата киселина – почти 10 пъти.

Да поговорим и за цените:
Българското зеле върви от 50 стотинки в “Младост” 2, до левче за килограм на пазара на ул. “Граф Игнатиев”. По-малка е разликата в цената на карфиола от 1,20 до 2,50 лв. Направих интересен експеримент, като сравних цените на зелето по улица “Любен Каравелов”, където на малко разстояние се намират три “Плод и зеленчук”. Изводът – цената на карфиола намалява стъпаловидно в посока към НДК – от 2,50 до 1,80 лв. И все пак, ако искате да го купите най-евтино, разходете се до “Графа”, където ще го намерите по 1,60 лв.

Ето конкретните цени на наблюдаваните от Az-jenata.bg пазари:
“Младост” – 2
Българско зеле – 0,50 лв.
Китайско зеле – 1,30 лв.
Брюкселско зеле – 3,00 лв.
Карфиол – 1,20 лв.
Броколи – 2,80 лв. за една глава

“Лозенец”
Българско зеле – 0,80 лв.
Китайско зеле – 1,50 лв.
Карфиол – 2,40 лв.
Броколи – 3,50 лв.

Пазар ул. “Граф Игнатиев”
Българско зеле – 0,60 – 0,80 – 1,00 лв.
Карфиол – 1,60 лв.
Броколи – 2,50 лв.

ул. “Любен Каравелов” (близо до пресечката с ул. “Граф Игнатиев”
Магазин № 1
Българско зеле – 1,00 лв.
Карфиол – 2,50 лв.
Броколи – 3,00 лв.

Магазин № 2
Българско зеле – 0,80 лв.
Карфиол – 2,00 лв.

Магазин № 3
Българско зеле – 0,80 лв.
Карфиол – 1,80 лв.

Пазар “Връбница”
Българско зеле 0,60 лв.
Карфиол – 2 ,00 лв.
Хайде сега, вземете си еко-торбичката от плат и отидете до близкия пазар да си купите зеле!

Рецепти с карфиол:
Тема “Отслабване” във форума на Аз-жената
Гретен с карфиол
Гретен с броколи и карфиол

Коментирай