Здраве и красота

Колко струва обедната почивка?

23.10.2009г. / 11 57ч.
Ивет Лолова
Колко струва обедната почивка?


За тези, които не знаят, обедната почивка не е само времето, което трябва да използваш, за да укротиш негодувашия стомах, а важен елемент от социалното общуване във фирмата. Иначе казано споделената храна сплотява колектива. Кога, ако не на обед ще си побъбрите на воля с колегите. Затова служат колективните набези по пладне на близките заведения.

И тъй като пазарната икономика не спи, а търсенето определя предлагането, се нароиха множество закусвалнички, кулинарни магазинчета и бистра, където има освен до болка познатите пици на парче, принцеси и сандвичи, има също различни кюфтета, салатки и готови ястия. Обядът ви ще излезе от 2.00 лв. до 3.00 и нагоре – зависи колко можете да си позволите.

Цените на готовите сандвичи са много различни и зависят от продуктите, вложени в тях. Между 2.00 и 3.00 лв. ще ви струва огромна питка или две филии хляб, а плънката е най-различна. Има вегетариански – с кашкавал и сирене, тиквички, домати, краставици и зеле; с колбаси; с картофено кюфте; с шницел и т.н. Най-евтино излиза принцеса с кашкавал – 1.20 лв. Парчето пица е 1.50 лв., а дюнерът – 3.00 лв. Ако не сте опитвали фалафел – пробвайте – едно нахутено кюфтенце е между 0.30 и 0.50 лв. , а фалафел-сандич е 2.20 лв. – засища също толкова добре, колкото традиционният дюнер с месо. За баничките и кифлите си знаете - средно по 0.60-0.90 лв.

Ако спазвате някаква диета и ядете точно определени храни, трябва да си носите домашен обяд. Купичка с мюсли и кисело мляко, кутия, в която грижливо сте сложили кюфте и салата или миш-маш, които сте си заделили от вечерята, домашно приготвен сандвич - вариантите са много. Като цена със сигурност ви излиза по-евтино. Като качество – многократно по-добро от купеното, защото сте вложили точно тези продукти, които искате, освен това сте сигурни, че са максимално пресни. За да приготвите домашен обяд за офиса ще ви е нужно не повече от десет минтути за комплектоването и опаковането. В случай, че сте убедили децата си да се хранят здравословно и приготвяте домашен обяд и за тях - умножете минутите по броя на сандвичите.

Ако ви се вижда прекалено трудоемко, може да редувате – един ден ядете навън, един ден носите от вкъщи. Остава само да преодолеете срама от подигравките, че се храните здравословно или че сте стисната.

Чипсът убива - минете на чушки
Обявявам война на полуфабрикатите
Бърза закуска - тема във форума
Рецепти за закуски

Коментирай