Майчинство

Възпитание и списание?

02.11.2009г. / 09 10ч.
Аз жената
Възпитание и списание?

Защо е хубаво да се четат книги и материали за възпитанието на децата

Познавам родители, които нямат идея, че тяхното дете е едно и също с останалите, че минава през еднакви етапи в развитието си и има някои най-общи методи, с които да му помагат в израстването. Те износват, раждат и отглеждат детето си, сякаш е домашен любимец или тяхно смалено копие. Това, разбира се, е точно така, стига те да си спомнят от какво са имали нужда на неговата възраст. За съжаление, малко от нас, родителите, помним това с подробности. А и днес се раждат различни, “звездни” деца, които ни превъзхождат в много неща и от които ние трябва да се учим не по-малко, отколкото те от нас.
Познавам родители, които не са прочели нито една статия на тема отглеждане и възпитание на съвременните деца, нито едно списание, книга или дори мнение от родителски форум в интернет. Затова се стига до ситуации, в които младите, доскоро съвременни и модерни, но изведнъж стресирани от новата си роля майки, да изпълняват дословно остарелите съвети и виждания на своите майки, баби, лели.
Познавам родители, които не са свикнали или не се сещат да търсят помощ в различни родителски групи, лиги и сдружения, които с готовност биха дали (понякога очевиден за външния поглед) съвет, който би ги спасил от много безсънни и тревожни нощи и би дарил на детето техните по-спокойни и адекватни грижи. Затова лесно попадат в капана на отбиването на бебето и захранването му с адаптирано мляко, например.
Познавам родители, които казват “Видя ли, че и без списания може да се отгледа дете?”, а в същото време да допускат сериозни грешки не от желание, а от обикновено незнание.

Не твърдя, че трябва да се водите само от прочетеното, от чуждия опит и мнение, да имате доверие само на “авторитети”, да не смеете да мръднете и крачка встрани. Напротив. Живейте живота си свободно, отглеждайте децата си спокойно, съгласно вътрешните си разбирания и интуиция. В случаите обаче, когато не сте сигурни как е редно да постъпите, когато се чудите как и защо – потърсете отговор на проблема си в книгите. Напишете въпроса в някоя търсачка и мигом ще попаднете в цяла вселена, хиляди сайтове, форуми и статии по темата. Прочетете, помислете и изберете това, което на вас би ви свършило работа. Ако не помогне – пробвайте друго, трето и т. н. Това са все неща, за които не бихте се сетили, ако не бяхте ги прочели или споделили.

Ако не прочетете, никога няма да разберете, че най-важни за физиологическото развитие на плода са първите 3 месеца от бременността. Така нямаше безотговорно да пушите в началото, за да спрете спокойни чак в шестия месец. Ако не четете духовни книги, няма как да знаете, че числото и месеца, на които се ражда душата, кармично предопределят развитието на този й живот. Така нямаше толкова лесно да се решавате на планирано по-ранно секцио. Ако случайно не бяхте прехвърлили последния брой на бебешко списание в чакалнята на педиатъра, щяхте да продължите да се чудите защо скоро навършилото ви 2 годинки детенце изведнъж вече иска да сте при него докато заспива, а пък 8-месечното бебе на братовчедка ви продължава да заспива на тъмно само. Така няма да ви изненадва и първата криза на независимостта, която съвпада с готовността му да ползва гърне, пак около двете годинки. Ще знаете, че е нормално хем да казва, че има пиш, хем да се дърпа и противи, когато понечите да го сложите на гърнето, а веднага след това... Ако не се учехте, нямаше да имате шанса да помислите над китайската поговорка, която гласи – с детето до 5 г. трябва да се отнасяш като с цар, от 5 до 15 като с роб, а над 15 – като с приятел. Примерите са много.

Това са все неща, които иначе бихте отдавали на детския инат, лош характер и злодейски опити да ви усложнят живота. Все неща, без които може, но е по-добре да ги знаете и прилагате.

Да прочетеш, че някой друг има същия проблем като теб, че чуждите деца реагират точно като вашето е успокоително. Да четеш много, да го сортираш и да вземеш това, което най-приляга на твоето семейство е интелигентно. Но въобще да не потърсиш информация и помощ, като мислиш, че няма нужда или знаеш всичко – това вече е почти укорително.

Бъдете осъзнати и запознати родители, “новите” ни деца го заслужават!

* * *

Жак Лакан: съвременен поглед към семейството и семейните комплекси
Боят като метод на възпитание
За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Осем правила как да бъдем добри родители
Възпитанието на децата и медиите
Мария Монтесори

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 11 години )
"Ако не се учехте, нямаше да имате шанса да помислите над китайската поговорка, която гласи с детето до 5 г. трябва да се отнасяш като с цар, от 5 до 15 като с роб, а над 15 като с приятел."Кой ли *** по-точно я е измислил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пепа ( преди 11 години )
Явно някой далеч по-глупав от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар