Семейство

Мобилен телефон разплаква първокласници

30.11.2009г. / 10 13ч.
Ивет Лолова
Мобилен телефон разплаква първокласници

Мобилният телефон носи радост на детето, но и доста сълзи

В последните няколко години станахме зависими от мобилните телефони – и възрастни, и деца. Безспорно, удобството е голямо – човекът ти е винаги “под ръка” и особено в големия град, където разстоянията са големи, а често пъти заради безумно натоварения трафик волю-неволю закъсняваме за уречения час. Това, заедно с възможността за постоянен контрол, е основният мотив на родителите да купят на детето си GSM.

Днешното поколение деца се раждат технически грамотни. Не е тайна, че четири-пет годишните сядат пред компютъра и с лекота щракат в забавните детски игри. Така е и с мобилките. За едно шестгодишно дете изобщо не представлява трудност за нула време да научи копчетата, да вдига телефона и да се обажда на мама и тате. Само че в детската градина това не е нужно, защото там малчуганите са под стопроцентов контрол на учителките. Но още със записването в първи клас и купуването на първите тетрадки и писалки, родителите обмислят дали да не осигурят на първолака мобилен телефон.

“Шестдесет процента от първокласниците имат мобилни телефони, – разказва М. А., учителка в столично училище. – Обикновено това е старият телефон на мама или татко и по-рядко им купуват специално нов апарат. Но има случаи, когато децата с гордост показват и доста скъпи телефони. За родителите е важно да се обадят поне веднъж през деня или да се уговорят допълнително в колко часа ще дойдат да го вземат. Много често се случва телефоните да звънят в клас, което е недопустимо и пречи на урока. Би трябвало родителите да имат предвид разписанието на часовете и да звънят само в междучасията”, допълва тя.

Освен удобство телефоните носят много грижи и сълзи. Често децата губят малките апаратчета. Понякога ги намират, друг път – не. Случва се също техни съученици да им взимат насила телефоните и да навъртат сериозни сметки. Затова е добре специално за детските телефони да има по-нисък лимит на разговорите.

Има и случаи на абсолютно вандалско поведение, при което загубеният или откраднат телефон се хвърля на земята и се стъпква с крака, докато от машинката не остане здрава част. В такъв вид остатъкът се предава на портиера. Ако тръгнете да търсите виновните, работата става дълга и широка – потърпевшото дете се страхува да каже кои са извършителите, защото ще има последствия и наказателни действия в междучасието, а класната много често е в неведение (наистина). Може да говорите с директора или с родителите на съмнителните съученици, но съм доста скептична относно резултата.

Последните два примера за мен не са нищо друго, освен престъпления, макар и изглеждащи доста невинни. Даваме ли си сметка, че децата ни вкъщи често са кротки агънца, а в училище се превръщат в прекалено самонадеяни, налагащи на всяка цена агресивни малки хора?

Сигурно някои родители ще ме апострофират и ще кажат, че това е част от порастването. Отчасти съм съгласна, но много ми се иска моето дете да ходи на училище без страх, смут и притеснение от подобни прояви на жестокост, а мобилният телефон да бъде полезна вещ за комуникация, а не поредното средство, което причинява стрес и грижи у малчуганите и техните родители.

* * *

Французите забраняват GSM в училище
С мобилен телефон в клас?
Тема от форума: Семейството и детската агресия

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Даскала ( преди 11 години )
А Вие, госпожо Стоянова, не водете двойно счетоводство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Не може да се отрече възпитателната и доизграждаща личността на детето роля на училището. Но основната роля на училището е все пак да обучава детето, а родителите са тези, които от ранно детство до навършване на пълнолетие имат първостепенно значение за възпитанието, изграждането на ценностна система, правилни модели на поведение, умения за общуване с връстници и възрастни... Разбира се, за да се увенчаят с успех усилията и на едните и на другите, е абсолютно необходимо учители и родители да работят съвместно за доизграждане на детската личност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
славея ( преди 11 години )
искам само да кажа,че училиштето е мястото,кадето нашите деца трябва преди всичко(особено в нач.курс) да се научат на поведение,толерантност кам другите,уважение кам учителя и... да изброявам ли оште колко са моралните ценности,които днес липсват на младите хора. Това е ,което преди всичко ,от 1клас трябва да се научат децата,а не само да се взима нов урок,нов урок...материала преподаден... И мероприятия,заедно да играят,заедно на театар,заедно на састезание...хубаво е заедно!... това гради обштество,народ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
maria ( преди 11 години )
Относно изказването на Ели: много странно разсъждавате за възрастта си! Проблемът е двустранен и е нужно родители и учители да комуникират по-често, както има доста разлигавени хлапета, така има и доста разпуснати учители. Аз съм много доволна от училището на дъщеря ми, както от преподавателите така и от вътрешния правилник за ред, решение винаги може да се намери стига двете страни да могат да стигнат до консенсус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Мисля,че в момента в училищата в България има доста проблеми.Те се дължат и на "възпитанието " на децата първите 7 години.В горен курс след като купувате цигари на собствените си деца,за да не пушат нещо "друго" не може да искате от тях да внимават.Те в къщи са изолирани от самите вас драги родители-т.к.слушат хаос музика си ги пращате в детските стаи ЗА ДА НЕ ВИ ПРЕЧАТ-вашите 2 деца.Но иначе сте специалисти да давате мнение как се гледат 30 деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Законите и правилата не ги измислят учителите, а управляващите. Сривът започна от момента в който правата на учителите бяха тотално отнети, а тези на учениците максимално толерирани, до такава степен, че учителите нямат право да им правят забележки или да ги изгонят от час, за да не пречат на останалите, и не само това...Днес няма как да прилича на вчера. Необходима е коренна промяна и по отношение на правата на учителите и учениците, така, че да не се допуска надвишаване на правата на едните за сметка на другите. Необходимо е въвеждането на санкции за умишлено превишаващи правата си ученици, но не такива, които да уронват достойнството и причиняват емоционални щети на личността на ученика, а по-скоро да го подтикнат към разсъждения за последствията от своите действия, да имат за цел развиване на чувството на отговорност към себе си и към другите. Необходима е и промяна в подходите и методите на преподаване на самите учители, учебният процес би могъл да се трансформира в едновременно обучителен и възпитателен, както и да се превърне в интересно и вълнуващо преживяване за самия ученик. За целта всеки уважаващ себе си специалист в своята област би търсил непрекъснато информация и обноваване на своя стил и методика на преподаване, така, че да достигне до самите деца. Самите директори биха могли да провеждат повече обучения на своите учители и обмен на практически опит с преподаватели от по-напреднали в тази насока държави...Много неща могат да бъдат направени, нищо не се случва единствено когато само се говори за проблемите и се прехвърля отговорността, а всъщност всеки от нас носи отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
лати ( преди 11 години )
Как по наше време учителите успяваха да се справят с по 35 деца в клас а сега не могат?Тогава имаше и дисциплина и страх и отговорност.Това зависи от Вас учители.Децата купират Вашето поведение.А сьщо и нас родителите.Как искате да има дисциплина в час след като Вие не налагате никакви наказания или забележки.Вие сигурно сте хора на моите години-спомнете си какво беше училището тогава и какво е сега.Наложете по строги правила и следете за прилагането им и тогава ще ви сьдействат и родителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Daniela ( преди 11 години )
Уважаеми родители, имате ли представа с какви нерви и отговорност за не едно а за десетки деца е свързана учителската професия. Едно дете да наруши дисциплината в клас и часът е провален. Как искате учителят да овладява цели 30 деца и да им обръща индивидуално внимание, като губи време и нерви да се справи с нарушаващото дсциплината дете, което пречи не само на своето, но и на обучението на всички останали. Време е да разберете че да сме родители не означава да угаждаме и толерираме собственото си дете, а преди всичко да поставим основите и да го възпитаваме в общоприетите норми и правила за поведение и междуличностно общуване, в противен случай просто се разделете с илюзията, че някога ще имаме сплотено общество и България ще стане нормална и цивилизована държава. Как искате да има ефективно образование, след като самите деца подражават на собствените си родители, слушайки негативни коментари за учителите у дома и навсякъде, след което нямат абсолютно никакво уважение към учителя си? Освен това всяко учебно заведение и институция си има правилник за вътрешния ред и е необходимо всички деца обучаващи се в него да следват този правилник, а родителит е е по-добре да възпитават децата си в дисциплинираност и спазване на правилата, ако наистина искат децата им да се реализират успешно утре. Днес те ще нарушат едно правило, а утре ще нарушават закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
galina ( преди 11 години )
когато учителите спрат да използватGSM и да пият кафе в клас тогава да изискват от децата.Защото найстина вече ни писна от тях.И да си декларират доходите от частни уроци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
Уважаеми учители, за да научите учениците да уважават вашия труд и учебния процес, не забравяйте, че децата са преди всичко личности. Като големи и зрели хора проявете първи своето уважение към тях и скоро ще имате отлични резултати в своя нелек труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар