Козметика и грим

Д-р Октай Османов: С четка и паста отстраняваме до 50 процента от зъбната плака

30.11.2009г. / 12 21ч.
Ивет Лолова
Д-р Октай Османов: С четка и паста отстраняваме до 50 процента от зъбната плака

Пломбите също имат срок на годност. Освен от качеството на материала и работата на зъболекаря, тяхната здравина зависи от начина, по който поддържаме зъбната си хигиена. Правилното почистване на зъбите ни ще ни предпази от образуването на нови кариеси и ще запази съществуващите вече пломби.

Преди да се срещна с д-р Османов си мислех, че четкането на зъбите ми редовно с четка и паста им осигурява 100 % чистота. Оказа се, че съм се заблуждавала. Конците и водите за зъби изобщо не са глезотия и лукс, а са съществено необходими, за да почистваме до 80 % от зъбната плака. Най-важното е не цената на пастата и четката, а достатъчното време и правилните движения при почистването на зъбите ни. Скъпите марки не са гаранция за здравето на зъбите и венците ни, ако не им отделяме достатъчно време. Ето в подробности неговия урок по почистване на зъби.

С какви движения на четката трябва да почистваме зъбите?
Основно трябва да знаем, че зъбните редици – горна и долна, имат по три достъпни за почистване с четка и паста повърхности – външна: откъм устните и бузите, вътрешна откъм езика и небцето, и дъвкателна, която е само за страничните зъби и с която се извършва дъвченето. Препоръчително е тези повърхности да се почистват с четка и паста последователно със следните видове движения:

1. За външната повърхност на зъбната редица – кръгообразни движения. Те се извършват последователно от единия до другия край на редицата зъби, поотделно за горната и за долната. Важно е четката да се движи кръгообразно и да се задържа достатъчно дълго върху всеки зъб.

2. За външните и вътрешни повърхности на зъбните редици. Поотделно за всяка редица четката се движи от границата на венеца със зъба в посока върха на зъба, т. е. за горните зъби отгоре надолу, за долните отдолу нагоре, като се започва от единия край на редицата докато се стигне до другия, и четката се отлепва от зъба като стигне до края, и се долепва пак на границата с венеца, т. е. след всяко преминаване по зъбната повърхност четката се отлепва от нея и се поставя на границата с венеца за следващото движение. Не е правилно четката да се движи в посока срещу венеца. Важно е също тези движения да са достатъчно на брой върху всеки зъб, за да може да се почисти добре зъбната плака. Не трябва да се забравя и че освен външните, по този начин се почистват и вътрешните повърхности на зъбите.

3. За дъвкателните повърхности са препоръчителни движения: отвътре навън и обратно и по дължината на редиците. По този начин при последователно почистване ние се нуждаем минимум от три минути, докато преминем през всички видове движения и повърхности и можем да отстраним ефективно до петдесет процента от зъбната плака.

Как и колко често да почистваме зъбите с конец за зъби?
Важно е да знаем, че почистването с четка и паста не е достатъчно, за да са здрави нашите зъби и венци. Най-често кариесите и увреждането на венците започват от междузъбните повърхности – там, където зъбите се допират плътно един до друг в зъбните редици – и там с четка и паста е невъзможно да се почисти. Почистването на тези места става с конци за зъби. Много е важно те да се използват правилно, в противен случай може не само да няма ефект, но и да увредим венците. Конците за зъби са едни от най-ефективно почистващите зъбите ни средства. Най-добре е ние да се научим да ги ползваме с помощта на нашия зъболекар, който да ни покаже нагледно върху модели на зъби или директно върху нашите зъби, като ние гледаме с огледалото. И първите ни опити да стават именно в зъболекарския кабинет, където грешките ни при ползването на конеца по неправилен начин ще бъдат избегнати. Бихме могли и сами у дома да се научим, но е важно в началото да сме внимателни и винаги да гледаме пред огледалото, дори и за миене на зъбите.

Най-общо казано – откъсваме парче конец за зъби, което трябва да е с дължина около 40 см и го намотаваме на показалците на двете ръце, като между тях оставяме около 4-5 см конец. След това внимателно конецът се прокарва между допиращите се повърхности на съседните зъби в зъбната редица . Има едно място, където той затяга малко – това е зъбният контакт, там където най-плътно се допират зъбите. Важно е конецът да премине от там с контролиран натиск, за да не си порежем венеца с него. След като премине през контактната точка, ние насочваме и двата показалеца към повърхността на единия зъб, докато достигнем дъното на венечното джобче. После, запазвайки положението на показалците към съответния зъб, започваме с леки движения навътре-навън, плавно да изтегляме конеца, докато го извадим. След това конецът се поставя пак между същите два зъба, но показалците са насочени към другия зъб, за да почистим и срещуположната повърхност. Така последователно поставяме конеца между всеки два зъба по два пъти, за да почистим и двете повърхности. Много е вредно конецът само да се вкарва и изкарва между зъбите без да е допрял плътно първо единия, после другия зъб, тъй като можем сериозно да нараним венеца.

С помощта на четката и конците можем да почистим до 70-80 % от плаката, което е практически достатъчно за поддържането на оптималната хигиена в устата. Професионалното почистване, което е добре да се извършва поне два пъти годишно компенсира останалата непочистена плака . То се извършва от зъболекар.

Кажете нещо за употребата на хигиенните води?
След всяко почистване с четка и конци, особено вечер преди лягане, е добре да ползваме някоя от многобройните видове хигиенни води за уста, като плакнем около една минута и след това изплюваме. Важно е след това да не приемаме храна и да не плакнем с вода поне двадесет минути, за да има ефект. Последното почистване за деня не трябва да се последва от прием на храна и сладки или газирани напитки, което практически би го обезсмислило. За това трябва да мием зъбите вечер, след като сме приключили с приема на храна за деня.

Всички тези указания, дадени с толкова много думи, всъщност много по-лесно бихме разбрали, ако видим нагледно в кабинета на нашия зъболекар как се извършват върху модели, тогава представата ни ще е най-ясна. Ще осъзнаем, че поддържането на блестяща усмивка не е чак толкова сложно и зависи преди всичко от нас. Само трябва да отделяме по 10-12 минути дневно за две или три почиствания на зъбите си.


Как да се предпазим от кариеси
Какво представлява избелването на зъби? Видове избелвания
Какви стоматологични услуги заплаща Здравната каса

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лидия ( преди 11 години )
За най-голямо съжаление, мое, а предполагам и на всичките му пациенти, Д-р Османов вече не е в България! :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
иван ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 11 години )
Искам да попитам дали някой е ходил при доктор Османов за направа на сменяеми протези и дали е доволен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Георги Петров ( преди 11 години )
Отидох без препоръки от някого - просто живея наблизо. Голям специалист е - веднага си пролича. Имах късмет че се запознах с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Daniela ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
KpuckaTa ( преди 11 години )
Много добър и внимателен зъболекар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Maria ( преди 11 години )
Specialni blagodarnosti i komplimenti na Dr. Osmanov! Izkluchitelen profesionalist!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диляна ( преди 11 години )
Здравейте,аз съм ходила в кабинета на д-р Октай Османов ,той се намира в центъра на гр.софия в кв.лозенец . според мен той е голям професионалист , работи много внимателно и качествено .сега от страниците на това елекроно списание искам да кажа -хиляди благодарности на д-р Османов за добрата му работа като заболекар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Natasha ( преди 11 години )
Здраве и красота