Бременност

Бъдещ татко и подготовка за бебето

18.01.2010г. / 09 43ч.
Джадала Мария
Бъдещ татко и подготовка за бебето

Със сигурност едно е ясно – откакто разбрахте, че сте бременна отношенията с вашия партньор са променени. Не, не е само от бременността – те са преминали в нова фаза. Най-често и в най-нормалния контекст това е фаза на една зряла връзка. Въпреки това е също толкова нормално бъдещият татко да проявява нервност. Помислете само – и той е объркан, но няма тези преки доказателства, които ви се случват на вас и с това му е още по-трудно да осмисли новата реалност във вашите отношения.

Нормално е да се питате – Как да “въвлека” таткото в подготовката за бебето? Отговорът – няма да е лесно. Ето няколко съвета:

- На първо време още в ранните месеци му дайте да чете книга за бъдещи татковци или статии по темата. Дори да не ги прочете той ще мисли по въпроса.

- На второ място – винаги, но без да досаждате, му споделяйте как се чувствате, какво си мислите за бебето, за вас.

- Водете го на всяка консултация при лекаря с вас. Ако не иска да влиза в началото – не го насилвайте, нека чака отвън, но да е наоколо, с вас.

- Дайте му задача да купи част от необходимите неща – например памперси или мокри кърпички.

- Отидете заедно да избирате креватче още в средата на бременността, не го купувайте веднага, просто се разходете с него из бебешки магазини.

Знайте, основното осъзнаване на бащинството се случва късно, далеч след раждането. Самото раждане е една еуфория за бащата, но това не значи, че той ще е веднага въвлечен в грижите за бебето. Дори напротив. Възможно е неговите страхове да нараснат още повече. Дайте му време. Обичайте го както преди и всичко ще е добре.

* * *

Наръчник за татко - приготвяне на мляко
Страхове на новите бащи


Професия “баща”
Кое колко струва за бебето
Коментирай
Свободно време