Семейство

Специален подарък за малки любопитковци

27.01.2010г. / 14 31ч.
Аз жената
Специален подарък за малки любопитковци

Добре, да речем че детето ви има рожден ден след, примерно, две седмици. Или може би детето на близък приятел. Хлапето е в тийнейджърска възраст и досега сте му подарявали подаръци по толкова много поводи, толкова много години, че изведнъж се будите посред нощ, облени в студена пот, и се чудите – какво изобщо бихте могли да му подарите този път, че и да е специално.

Защото в крайна сметка подаръкът трябва да е специален, а не нещо, купено от рафтовете (о, този път ще купя книги за всички), което в крайна сметка ще се въргаля в някой ъгъл, а по-скоро направо в кофата за боклук.

И така започна всичко за Иван. Или по-точно за майката на Иван – Краси, която работи в Британски съвет в София. Синът й скоро щеше да стане на 13 и тя си нямаше и идея какво да му вземе, така че да успее да го изненада истински.

От известно време тя говореше за последната му страст – всякакви експериментални неща. Връщал се от училище с блеснал поглед и незабавно започва дълъг и развълнуван разказ за най-новия любопитен факт, който е научил за заобикалящия го свят. (Знаеш ли разликата между физичните и химичните характеристики? Какъв е проблемът на старите термометри? Как работи електрическата крушка?)

Като децата на повечето служители в Британски съвет, той вече беше ходил на всички събития за неговата възрастова група – Виж красотата на науката (експериментално шоу на живо без думичка говор от Science Made Simple, част от “Красива наука”); Robotix Workshop (от гръцкия феймлабър Антъни Канурас, част от фестивала “ComputerSpace”); изложбата Дарвин сега и т. н.

И точно в този труден момент с нашите приятели и партньори от мрежата за комуникация на наука Форум Демокрит ни хрумна съвсем нова идея, толкова проста и същевременно толкова ефективна, че може и да е създаден изцяло нов пазар.

На сутринта на рождения му ден Иван получи хартиен свитък – лична покана за него да посети една от лабораториите на Института за ботанически изследвания на БАН. Той щеше да получи специална обиколка с персонален екскурзовод – един истински учен, биолог и призьор от Лаборатория за слава Феймлаб за 2007 – Георги Балджиев.

Георги го очакваше на входа на института. Всъщност ГИ очакваше, защото бяха четирима – Иван беше взел и най-добрия си приятел (Мамо, СИГУРНА ли си, че и той може да дойде?) и бяха дошли с двете майки. Георги надълго и нашироко обясни как работи всеки един лабораторен прибор, какво точно правят в лабораторията, как точно си провеждат изследванията и защо всъщност тези неща са толкова важни. Той даде на момчетата възможност сами да поработят с микроскоп, а накрая им показа откъде те – учените – си купувате всичките научни неща.

А ето и какво каза Краси, майката на Иван, за събитието: Отново благодаря за вълшебното преживяване, което организирахте за сина ми за 13тия му рожден ден. Когато се прибрахме вкъщи той беше оборудван със всякакви лабораторни неща и след това си играха с часове в детската стая. И споделяха с всичките ни гости всичко, което бяха научили за растенията.

Какво всъщност ни беше необходимо, за да организираме това събитие:
- едно любопитно хлапе (те всички са такива! Особено преди учителите да ги отвратят)
- един любящ родител (всички сме такива! Само трябва да се научим да слушаме по-внимателно историите на децата ни)
- един учен, готов да говори за работата си (те всички са такива! Само трябва да се уверите, че могат да отпуснат малко газта и да говорят разбираемо с не-учени, но тук може да ви помогне комуникацията на науката)
- един отворен за идеи професор или ръководител на лаборатория (би трябвало всички да са такива! Особено като разберат, че им влиза в работата да разказват на обществеността за какво харчат парите ни и че срещите с деца докато са малки ще доведат до повече млади хора, искащи да станат учени)
- два кратки разговора в офиса, няколко разменени имейла, разпечатан лист хартия и панделка

А сега помислете за следното:
- Иван винаги ще си спомня 13тия си рожден ден
- Той най-вероятно ще разкаже на всичките си приятели за посещението в лабораторията
-Той може дори да поиска да стане учен като порасне
- Или поне ще има траен интерес към науката, каквото и друго да реши да прави, и ще е един по-добре информиран, модерен гражданин

Още четири души научиха в какво се състои забележителната работа на ботаниците (следващия път може да е физика, химия, метеорология – каквото ви хрумне)

Това са още четири лобисти за по-доброто положение на науката с обществото. Още четири гласа за увеличаване на бюджета за наука. Още четири души, които по-добре разбират света около себе си.

Добре де, може и да надценяваме ефективността на четири гласа, но умножете го по 100 примерно и ето какво се получава:
- Приблизително броят млади учени, които протестираха за лошите си условия на труд преди около 2 години
- една четвърт от младите (до 40 години) учени, които в момента работят или правят докторантури в БАН
- една десета от всички млади учени в България
- една единадесета от всички учени, които в момента работят или учат в БАН

И всичко това само от 50 любопитни деца и техните грижовни родители.
Не е зле, а?

За да заявите необикновен подарък за детето си, свържете се с екипа на Красива наука в Британски съвет – те ще знаят подходящи комуникатори на науката, които да станат примери за подражание за следващото поколение учени и иноватори.

Материалът е любезно предоставен от Британски съвет, София

* * *

Как да се подготвим за рожден ден?
Най-щастливият ден – моят рожден ден!
Украсата за рождения ден
Менюто за рождения ден
Поканите за рождения ден
Тортата за рождения ден
Свещите за рождения ден
Масата за рождения ден
Програмата за рожден ден
Как да се държим на рождения ден?
Моят татко знае ли на колко години ставам?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Lucy ( преди 11 години )
Ideqta za takiva podaraci e idealna, dano sa pove4e tezi, koito se re6at na tova,i da dano mnogo da uspeqt da gi ocenqt i prepora4at...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mamata ( преди 11 години )