Здраве и красота

8 храни, облекчаващи артрита

Вкусни и полезни

23.05.2024г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артритът е заболяване, засягащо милиони хора по света. Има над 100 различни форми на артрит и свързани заболявания, пише сайтът powerofpositivity.com. Най-често срещаните видове са остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, фибромиалгия и подагра. Общото между всички е болката в ставите. Начинът на хранене е от съществено значение за намаляване на възпалението в тялото, което води до неразположенията, свързани с артрита.

Сред полезните храни, които се препоръчват от западни специалисти за консумация са пресен ананас, горски плодове, както и:

1. Ябълки – Тези плодове са много богати на два биофлавоноида – кверцетин и рутин. За тях е известно, че инхибират освобождаването на хистамин, защитават тялото от възпаление, засилват кръвообращението и насърчават здравето на клетките, намаляват неразположенията, свързани с артрита. Други отлични източници на кверцетин и рутин включват чай от лайка, целина, каперси, цитрусови плодове, червени боровинки, зелени чушки и лук.

Свързани статии

2. Бадеми – Тези ядки са сочени за най-изобилният източник на витамин Е. За него е известно, че спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и заедно с цинка насърчава растежа на хрущяла.

3. Студеноводни риби – Примери за такива са скумрия, сардини, сьомга, риба тон. Те са много богати на омега-3 мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства. За тях се смята, че допринасят за потискането на възпалителния отговор на организма, като пречат на имунните клетки и участващите ензими.

4. Яйца – Те са богати на полезни протеини, които спомагат за повишаване нивата на триптофан в кръвта. Триптофанът е градивният елемент на серотонина – мозъчният химикал, който стабилизира настроението и повишава прага на болката. Триптофанът също повишава нивата на ендорфин в мозъка и тялото, сочат изследвания.

Свързани статии

5. Агнешко месо – То е отличен източник на цинк, който е основен минерал с много функционални роли в човешкото тяло. Според проучвания, значително по-ниски нива на цинк при хора с ревматоиден артрит, могат да доведат до влошаване на състоянието. Други полезни храни, които са богати на този минерал са морски дарове, червено и птиче месо, боб и други.

6. Семена и ядки – Важно е те да присъстват в менюто ни за добро здраве. Бадемите, ленените семена, орехите, семената от чиа, конопените семена и кедровите ядки също са с високо съдържание на фибри, калций, цинк и витамин Е, омега-3 мастни киселини, които имат много противовъзпалителни ползи.
Освен това са много полезни за здравето на сърцето. Учени са установили, че хората с ревматоиден артрит са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания.

7. Тъмни листни зеленчуци – Консумацията им ни осигурява фолат, витамин С и калций. Също така се смята, че помагат за намаляване на възпалението в тялото, синтеза на колаген, който е съществена част от хрущяла в ставите.

8. Чесън и лук – Тези пикантни зеленчуци имат свойства за борба с артрита, допринасяйки за овладяване на възпалението, понижаване нивата на холестерола, борят се със сърдечните заболявания, понижават кръвното налягане, предпазват от образуване на кръвни съсиреци, сочат изследвания.

Внимание! Преди приема на хранителни добавки се допитайте до лекар, както и при неразположения, свързани със ставите и не само.

Свързани статии

Коментирай