Майчинство

Новороденото – 7-8 седмица

01.02.2010г. / 15 50ч.
Аз жената
Новороденото – 7-8 седмица

Втората половина на втория месец от живота на бебето може да се каже, че започва всичко да влиза в норма, в ритъм и да е една идея по-лесно от преди. Майката вече се е успокоила, че се справя добре. Скоро ще спрат и лохиите и с това ще отшумят всички преки спомени от раждането и тя изцяло може да се отдаде на своето бебе.

Именно в този период понякога се появяват или стават по-видни крустите. Те не са сериозен проблем, но все пак е важно да се вземат мерки.

Бебето вече все по-уверено държи своето вратле, което му помага да оглежда света все по-любопитно. То иска да гледа повече. Периодът на будуване между храненията се увеличава осезателно до 4-6 часа на денонощие.

В края на периода очаквайте първото заиграване на бебето с поглед, светлина, играчки, реакции за звук и говор.

Новороденото – третия месец

През третия месец сякаш изведнъж бебето пораства много. То започва да разпознава основните хора около себе си, да се усмихва, когато му се говори. Размахва весело ръце, а понякога дори напипва и хваща предмети около себе си, но все още предстои координацията му да се развие.

Големи промени през този месец по отношение на хранене няма. Остава си основно кърмене или комбинирано. За захранване е рано да се говори.

Разходките с количката навън стават все по-наложителни. Бебето е любопитно и това го кара да заспива трудно и лесно да се буди. Затова лекото потръскване, идващо от друсането на количката по улицата му е приятно и то спи навън и на чист въздух повече, отколкото у дома.

* * *

Новороденото – пета и шеста седмица
Новороденото – трета и четвърта седмица
Новороденото – седмица втора
Новороденото – седмица първа

Коментирай