Здраве и красота

Пиете ли витамини през зимата?

04.02.2010г. / 17 06ч.
Надежда Маринова
Пиете ли витамини през зимата?

По въпроса за витамините на таблетки хората се делят на две групи: върли противници на химията и горещи привърженици на вълшебните хапченца.

Знаем, че през зимата ядем най-малко пресни плодове и зеленчуци, прекарваме недостатъчно време сред природата, водим застоял живот – което неминуемо се отразява на организма ни. Като прибавим и сезонните атаки на грип и настинка, нищо чудно, че през студените месеци здравето ни отслабва. Затова най-търсени в аптеките през зимния сезон са: витамин C, рибено масло и таблетки/сироп от Ехинацея.

Витамините са свързани с редица митове, като например: не пия витамини – защо да се тровя с лекарства; от тях се пълнее; мога да се предозирам. Нищо от това не е вярно. Витамините няма да ни навредят, ако спазваме инструкциите на опаковката.

Освен при грип и настинка, посягаме към тях и при специфични нужди – при проблеми с кожата, костната, сърдечно-съдовата, нервната, храносмилателната система, за жени в менопауза и др.

Голяма популярност през последните години добиха хранителните добавки, съчетани с витамини, като асортиментът на пазара е изключително богат. Тук не важи принципът “за всяка болка има витамин и хранителна добавка”, тъй като за всяка болка има десетки хранителни добавки и/или комбинирани витамини. Въпреки, че се дават без рецепта, за да се ориентираме във фармацевтичното море, е добре да се консултираме с личния си лекар или с фармацевта, особено, ако имате някакво хронично заболяване. Не бива да избираме витамини само от рекламите, защото в тях не се казва всичко.

Основно правило при пиенето на витамини и хранителни добавки: за да видите/почувствате ефекта, трябва да ги пиете продължително. Например по схемата: пиете три месеца, правите пауза от един месец и след това продължавате още три месеца.

Цената на витамините е различна и зависи от разфасовката, дали са моно или мулти и от качеството. Едни от най-популярните мултивитамини са 10 броя таблетки за 4,80 лв. За хранителните добавки цената също е много различна. От 5,00 лв. до над 10,00 лв. на блистер или шишенце. Ако искате да ги взимате един месец, това ще ви струва около 30,00 лв. За витамините, минералите и хранителните добавки важи правилото – скъпото винаги е повече. Което означава, че колкото по-скъпи са витамините, толкова са по-качествени (ако е гарантирано със съответните сертификати). И ако следваме максимата на учения-лекар Пирогов “грам профилактика струва колкото килограм лечение”, по-добре да отделим средства за укрепване на здравето си, отколкото после да даваме повече пари, за да се лекуваме.

* * *

Дали знаем всичко за витамините?
Истината за витамините от аптеката и натуралните – тема от форума
Витамините срещу депресията

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
зузи ( преди 11 години )
аз преди пиех много витамини но от едно извесно време спрях да пия защото много напалнях от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар