Той

Силви Велев: Тайчи лекува успешно артрози и сърдечносъдови заболявания

18.02.2010г. / 09 48ч.
Вергиния Генова
Силви Велев: Тайчи лекува успешно артрози и сърдечносъдови заболявания

Силви Велев е учител по тайчи. С докосването си до натурфилософията, той се запалва и по китайската пейзажна живопис, калиграфията, поезията и музиката. Интересното при заниманията с тайчи е, че по невероятно хармоничен начин може да се балансират жизнените сили в организма. Потърсихме г-н Велев да ни разкаже нещо повече за вълшебната сила на тайчи да лекува болести, както и да помага на жените в борбата им с наднорменото тегло.

Ще ни разкажете ли какво е всъщност тайчи?
Тайчи или тайдзи означава “Велик предел” или “Велик хаос” и е Състоянието на Вселената моментално след Хаоса... От “Безпределното” или УДЗИ произлиза ТАЙДЗИ, а след това познатите на всички два първопринципа – ИН и ЯН... и т. н. докато се стигне до обособяването на видимия свят... Всички са виждали кръга с Ин и Ян, (бялата и черната “капка” съответно с бялата и черната точка в противоположностите) това всъщност е ТАЙДЗИ, кръгът обединява тези два първопринципа, кара ги да се движат и да се обединяват, вечното движение на спиралата при промяната, видимата и невидимата част, Битието и Небитието. Ако говорим за ТАЙЧИЧУАН (ТАЙДЗИЦЮАН), като бойно изкуство, то неговият превод ще бъде: Бокса на “Великият предел”...

С какво тайчи се различава от другите източни учения и бойни изкуства?
Аз специално винаги съм изтъквал, че при тайчи най-добре се забелязват неговите два аспекта – бойното изкуство и системата за здраве... нещо като ин и ян. Всички бойни изкуства и практики за здраве си имат своите специфични особености. Тайчи ОБЕДИНЯВА МНОГО бойни изкуства и системи за здраве. Тайчи е ВЪТРЕШНО БОЙНО ИЗКУСТВО, КОЕТО РАЗВИВА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЕНЕРГИИ, МИСЪЛТА ВОДИ И НАПРАВЛЯВА ТЕЗИ ЕНЕРГИИ ТАКА, ЧЕ ТЕ МОГАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ СВОИТЕ ФУНКЦИИ СПОРЕД НАШИТЕ НАМЕРЕНИЯ... Такава енергия е ЦИ.

Всеки ли може да посещава заниманията по тайчи?
Да, абсолютно всеки може да се занимава с тайчи, няма никакви ограничения за възраст, както жени и мъже, така и деца... децата запомнят много бързо движенията, които на много възрастни се струват крайно трудни и дори непосилни... но, винаги и най-дългото разстояние започва с първата стъпка!!!

Наистина ли тайчи лекува?
Правени са различни изследвания относно влиянието на тайчи върху здравето... Как и защо има влияние върху здравето? Правилното движение спомага за отпушване на каналите (върху тях са разположени точките за акупунктура), по които тече жизнената енергия Ци, наред с това правилната методика на преподаване, познаването на различните физиологични и биомеханични процеси води и до лекуването на различни заболявания.

Какви болести може да излекува?
Напълно премахва стреса! Влияе изключително добре на опорно двигателния апарат и костната система. Предотвратяват се редица заболявания... коксартрози. Нормализира обмяната на веществата и нормализира кръвното налягане, влияе на сърдечносъдовата система и кръвообращението, оросяването на мозъка... Нормализира телесното тегло – 30 минути тайчи изгаря два пъти повече калории от 30 мин. бавно бягане. Самото отпушване на каналите чрез енергията ЦИ води и до рефлекс върху много вътрешни органи...

Ако човек реши да се запише на тайчи, как трябва да се приготви и какво да очаква?
Ако говорим за някаква подготовка, то човек малко или много е запознат поне с външната и видимата страна на тайчи. Иначе относно преподаването, аз специално провеждам въвеждащи уроци, чрез които установявам така да се каже обратна връзка с начинаещия, разяснявам основни принципи.

Какъв спортен екип е подходящ за тренировките?
Нужни са спортни обувки и свободни дрехи... има упражнения, за които е необходимо дрехите да бъдат подходящи, да не ги късаме и да се налага от залата да се ходи в магазина.

По кое време на деня е подходящо човек да се занимава с тайчи?
Научил т. нар. форма, човек най-добре да практикува сутрин и то в парка на открито и чист въздух. Що се касае до обучението, то тук вече няма ограничения... дали ще бъдеш в залата или сред природата, важни са правилните наставления и методика на преподаване.

Препоръчвате ли го на деца?
Тайчи е подходящо за деца, но малко родители виждат смисъл в това децата им да се занимават с нещо, което самите те не разбират, а децата бързо копират движенията и при една правилна методика може добре да се подготвят.

От колко годишни може да ги запишем на тайчи?
Възрастта е относителна. Ако децата започват училище след 6-7 годишна възраст, то и тогава би било добре да се започне в тази възраст, но пак казвам, че всичко зависи и от самите родители!

Какви качества развива тайчи у подрастващите?
Качествата са комплексни – развиват се тялото и характерът, дисциплината и самодисциплината, концентрацията, а не на последно място и послушанието.

След заниманията с тайчи става ли човек по-извисен и по-добър?
Със сигурност и двете! Хората, които практикуват тайчи се докосват и до учението за Дао (Пътя), ИН и ЯН, а подобрявайки своето здраве, човек става и по-щастлив, по-добър и мъдър.

Пожелайте нещо на читателите на az-jenata.bg?
Да се вглеждат повече в своите деца, защото те са истински учители!

* * *

Тай-бо - модерно по света, модерно и в България!

Коментирай