Козметика и грим

Какво представляват зъбните фасети

18.02.2010г. / 14 21ч.
Аз жената
Какво представляват зъбните фасети

Керамичните (порцеланови) фасети са сред най-съвременните естетични конструкции, изработени изцяло от биологично поносими и естествено хармонизиращи се със зъбите керамики. Макар материалът при тях, керамичните и металокерамичните коронки (отгоре) да е еднакъв, фасетите се отличават значително от останалите. Това, което ги прави уникални, е че те са дебели само между 0,3-0,7мм, докато при другите конструкции тази дебелина е между 1,5-2мм. Ето защо те са много деликатни и неинвазивни – щадят зъбите; тази им тънкост позволява сливането им с подлежащата естествена зъбна тъкан – дентина, което ги превръща в практически невидими възстановявания по зъбите. Освен това зъбните фасети най-често заемат само външната видима повърхност на зъба, а това също го щади от изпиляване. При тях обаче се изисква висока кариес резистентност и отлична лична орална хигиена, за да не се развият процеси по непокритите с керамика зъбни повърхности.

С тези фини конструкции се постигат успешни резултати в премахване на: разстояния между предните зъби (поради неправилни положения, намален зъбен размер, отчупвания, счупвания), оцветявания ( по рождение или придобити), индивидуални желания на пациентите за корекция на нарушения в цялата предна част – при вредни навици, непълноценни и неестетични предишни лечения и др. Именно с тях е възможно високо естетично и същевременно бързо лечение, отговарящо на една пълна промяна в усмивката и имиджа (а и самочувствието) на всеки човек.

Поради това, че най-често заемат само емайла на зъба, керамичните фасети се изработват по-скоро прозрачни, за да поемат естествения “цвят” на зъба, образуван от подлежащия нюансиран дентин. Освен това те изтъняват до 0 към краищата си, което ги прави практически невидими след циментирането им. Този ефект се използва и при контактните лещи, които също не се забелязват, макар че са на толкова деликатно място. Вторият решаващ фактор в случая е омокрянето – както при окото, така и тук, конструкцията се намира в специфична мокра среда – в случая слюнката със нейните индивидуални оптични свойства.

Порцелановите фасети са изключително крехки, което е без значение поради голяма точност на изработването им. Това осигурява при циментирането точно съвпадение между повърхностите – фактор с изключително значение за дълготрайността им.

Изработването на фасетки става обикновено в две посещения – при първото зъбът се изпилява калибрирано до фиксираната желана дълбочина и се взима точен силиконов отпечатък; пациентът си тръгва с временно циментирани пластмасови копия на бъдещата конструкция в естествения цвят на зъбите около изпиления. По него в зъботехническата лаборатория се отлива модел, върху който се моделира фасета с четчици и послойно нанасяне на различни керамични маси – една изключително деликатна процедура. При второто посещение се прави проверка за точност и естетика (форма, цвят и др. детайли) с помощта на пациента и конструкцията се циментира постоянно с резин цимент. Последният трябва да е в същия цвят като керамиката/порцелана и зъбите и може да бъде само-, двойно- или фотополимеризиращ (втвърдяващ под интензивната светлина на фотолампата). В случаи, при които зъбите са с неподходящ цвят се ползва опакерен цимент, за да прикрие неестетичната ситуация под фасетките.

Фасети не са приложими във всеки случай – ето защо те се поставят след сериозна анамнеза от страна на зъболекаря за състоянието и функционирането на областта – така например те не са подходящи при някои ортодонтски проблеми – ръбцова, дълбока, кръстосана захапка; при вредни навици – гризане на нокти или предмети, бруксизъм – скърцане или стискане на зъби и др.

Тези високо естетични конструкции са с много дълъг живот – над 10-15 години и не променят вида си през целия престой в устата на пациентите.

* * *

Какво представлява избелването на зъби? Видове избелвания
Как да се предпазим от кариеси
Д-р Октай Османов: С четка и паста отстраняваме до 50 % от зъбната плака
Какви стоматологични услуги заплаща Здравната каса

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Monika ( преди 11 години )
Здравейте,Подходящо ли е поставянето на фасети при много криви зъби или е препоръчително предварително изправяне с брекети? Гледах едно видео на тема фасети и ми е интересно дали това е наистина прецедурата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар