Здраве и красота

Мода в закуските 2010

22.03.2010г. / 12 15ч.
Ивет Лолова
Мода в закуските 2010

Ръжен или пълнозърнест хляб, мюсли, гречка, тофу, хумус, сусамов тахан, меласа, кафява захар, пшеничен зародиш – това са само част от храните, с които днес е модерно да закусваме. Ако сутрин не се храните или ядете банички, тутманици, пирожки и принцеси, а яйцата с бекон направо не исках да ги споменавам – да знаете, че сте старомодни или най-малкото изоставате от основното течение или мейнстрийм, както му казват социолозите.

Оказва се, че освен в дрехи, обувки, чанти, гримове, прически, обзавеждане, има мода и в закуските. И тъй като цял свят е пощурял по диетично и пълноценно хранене, съвсем естествено производители и търговци лансират нови, здравословни храни. За да ги опитате са ви нужни само две неща: първо – да намерите къде се продават и второ – да проявите малко смелост като излезете от семейните закуски на мама и баба.

Опитайте се да разнообразите менюто си с нововъведения като гречка и хумус. Дори да не станат ваша традиционна храна, ако ги ядете веднъж-два пъти седмично, е по-добре от нищо и със сигурност пак ще усетите положителното им въздействие върху организма ви.

Безспорно закуската е най-важното ядене. Най-добре е тя да е лека, но богата на полезни вещества. Въпреки, че диетолози съветват да не прекаляваме с тестените изделия, сутрин най-добре засищат една-две филийки пълнозърнест или ръжен хляб, намазани с диетичен пастет (натрошено тофу с хумус, сусамов тахан с мед, натрошено тофу с меласа и т. н.). Някои предпочитат една купичка мюсли или сварена гречка с мед и орехи. Да не забравяме и пресния сезонен плод – ябълка, круша, праскова, банан, киви, портокал. Е, след това няма как денят ни да не бъде усмихнат и ползотворен.

\n

Речник:
Тофу – соево сирене, има го и с надпис “не генно модифицирано”, продава се вакумирано или в саламура.
Гречка – елда, вид зърнена храна, подобна на житото.
Меласа – прилича на тъмен мед; остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло.
Хумус – пастет от сварен и смлян нахут, смесен със сусамов тахан; продава се в готов вид, а може да се приготви и вкъщи.
Сусамов тахан – в готов вид от магазина; в домашни условия може да пробвате да смелите с кафемелачка сусам.
Пшеничен зародиш – в готов вид от магазина; с него се поръсват сандвичите и пастетите.

* * *

Варено жито като мюсли
Ябълков щрудел с фибри
Домашен пълнозърнест хляб
Скъпи ли са диетичните храни?
Пастет от прясна чушка и тофу

\n


Коментирай