Меню

Запеканка с яйца и картофи

29 март 2010 | 11:38 | Аз жената
Добави в любими
Запеканка с яйца и картофи

Приготвяне

Тази запеканка я правя винаги на Великден, тъй като синът ми не ще и да чуе за месо, а само яйца не става да яде... Ние сме си малко по-месоядни със съпруга ми, но за гарнитура е чудесно.

Продукти:
1 кг сварени картофи
6 сварени яйца
около 100 г масло
1ч. л. с връх брашно
1 чаша кисело мляко
1 ч. ч. вода
сол, сокът от половин лимон и галета

Приготвяне:
Разтопяваме част от маслото и запържваме в него галетата. Картофите се намачкват и се овкусяват със сол и подправки, в намачканите картофи изсипваме част от стопеното масло и запържената в него галета. Яйцата нарязваме на дължина и ги нареждаме със жълтъка надолу в омазнена и поръсена обилно с галета тава, отгоре изсипваме картофите и заливаме със остатъка от запърженото масло и галетата.
Запичаме около 30 минути или докато се зачерви отгоре. След като е готово обръщаме тавата с дъното нагоре върху поднос.
Заливка: Запържваме останалото масло, прибавяме брашното, като бъркаме постоянно на много слаб огън, добавяме киселото мляко и водата, малко сол и изстискания лимонов сок. Заливаме рулото и е готово за сервиране.
Аз го заливам само до половината, защото на мъжа ми не му харесвал сосът – но ние със синът ми го обожаваме.

* * *

Запеканка с шунка и картофи
Пъстра зеленчукова запеканка с броколи
Вегетарианска запеканка
Зелена запеканка

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай