За дома

Хитър начин да измием захабени домакински прибори

09.04.2010г. / 13 35ч.
Надежда Маринова
Хитър начин да измием захабени домакински прибори

Най-добрите средства за почистване на захабени вилици, лъжици, чаши, тенджери и тигани са: препарат за миялна машина и винен оцет. Прилага се при: пролетно почистване, летуване на вилата, на гости на баба, която недовижда и съдовете й не винаги са добре измити и в крайпътно капанче или ведомствения стол със съмнителна чистота.

Пролетта дойде и някой вече правят планове за дълга-дълга почивка на вилата. А първото нещо, което се случва, когато отидем там, е да се хванем за метлата, парцала и препаратите за почистване. След неколкочасова героична домакинска гимнастика из къщата, всичко светва. Остава да се погрижим и за вилици, лъжици и прочие кухненски прибори. От стоенето може да ви се струва, че не са добре измити. В този случай дори и най-скъпото веро няма да ни свърши работа. Ето какво можем да направим:

Стъпка 1:
Напълнете до половината един компотен буркан с винен оцет или разтворен във вода препарат за миялна машина. Накиснете в него вилиците и лъжиците за една нощ. (Препаратите за миялна машина са със силно действие, многократно превъзхождащо верото.) 

Стъпка 2:
Сложете на ръцете си домакински ръкавици. В малък съд разтворете малко препарат за миялна машина с вода до получаването на гъста каша. Натъркайте с него тигани и тенджери - отвън и отвътре. Оставете да престоят една нощ.

Стъпка 3:
На сутринта изплакнете обилно с вода. Ще се изненадате колко блестящи са тиганите ви, а по зъбчетата на вилиците няма да видите и следа от мръсотия. 

Методът с накисването е особено ефикасен при контейнера на сокоизтисквачката, който е ръбест и дълбок и никоя четка не може да го измие. 

Бъдете дипломатични и за да не обидите вашите дядо и баба може да "симулирате" малко пролетно-кухненско почистване. 

Съвет за маниаци на чистотата: ако се съмнявате в чистотата на приборите, които ви дават в ресторанта или стола, носете в чантата си малко шише от минерална вода с воден разтвор на винен оцет. Дискретно пъхнете ръце под масата и напръскайте вилицата и лъжицата с оцета. След това избършете с книжна салфетка. Сега може да бъдете спокойни: всичко е чисто!

* * *

Пролетно и евтино да освежим дома
С какво да почистим петна от боя за коса?
Как да изчистим петното от вино?
Лесното решение за упоритите петна
Пролетна свежест в кухнята
На борба с най-трудните петна
Полезни съвети за кухнята
Неприятните миризми
Идеи за пролетна украса и свежо настроение
Да измием прозорците лесно и бързо
Изхвърлете всички кухненски гъби
Ден за изхвърляне

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Розалия ( преди 11 години )
звучи наистина хитро, ще пробвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време