Бременност

“Ние чакаме бебе” – информация за бременността

23.01.2008г. / 09 15ч.
Аз жената
“Ние чакаме бебе” – информация за бременността

Бременността не е болест, но изисква информираност и грижи, за да е здрава и пълноценна.

Маргарита Лулова е член на борда на директорите в “Еврофутбол”. Директор е на дирекция “Връзки с обществеността” и е говорител на компанията. Работи в букмейкърската къща от началото на 2003 г.

Завършила е “Реклама” в НБУ и “Връзки с обществеността” в СУ “Климент Охридски”. Зодия Дева. Определя се като вредно организирана. Неомъжена. Живее с бащата на едногодишния си син Хари.

Житейският и професионален опит я срещат с различни организации и хора и изграждат в нея желанието за отговорност, динамика и социална ангажираност.

Гордее се, че работи в компания, чиито основатели чувстват даренията и подкрепата на различни индивидуални или обществени каузи за своя естествена философия.

Разкажете ни подробностите за кампаниятаНие чакаме бебе”, която стартирате.
Кампанията стартира на 23. I. 2008 г. и ще продължи до 19. III. 2008 г. Осъществяваме я в партньорство с Фондация “Помощ за благотворителността в България”. Това е кампания, с която целим да повишим информираността на бъдещите родители за здравословната бременност. Оказа се, че липсва систематизирана и достъпна информация за това какво е полезно да прави майката, докато носи бъдещото си дете. Освен полезните неща като гимнастика, правилно хранене, спокойствие, прием на повече вода и др. има и редица задължителни и препоръчителни условия за успешното износване на здрав плод. Само когато майката е добре запозната с всички тях и е информирана за основните рискове и най-честите проблеми по време на бременност може да изживее здравословно и пълноценно този период.

Какви са най-общо нещата, които бъдещата майка трябва да знае за периода на бременността?
Най-важното, което майката трябва да знае, че бременността не е болест и трябва да се наслаждава на тези 9 месеца. Същевременно тя трябва да положи и малко повече грижи от обикновено – гимнастика, по-богати храни, повече вода, спокойствие, като за всичко това се консултира с избрания лекар и следва неговите съвети. Задължително трябва да се посети доктор още при първите съмнения за бременност, за да може да се започне нейното наблюдение от най-ранна възраст на плода. На първия преглед доктора ще й обясни какви са етапите на бременноста и какви са задължителните изследвания, покрити от здравната каса, и препоръчителните изследвания, които майката трябва да направи. Важно е до третия месец да приема фолиева киселина, с която ще предотврати възможните тежки гръбначни увреждания на плода. Ако майката не посещава лекар и не прави изследванията за всеки отделен етап, така подлага на риск живота на бебето и своя. Не искам да стряскам никого, но само ранната диагностика и високата информираност са форма на превенция. Ще дам един простичък пример – ако например майката е с кръвна група Rh(-) и тя не знае това, с неявяването си при лекаря застрашава бебето си, ако то е с Rh (+).

Как реално повишавате информираността на бъдещите родители?
В рамките на кампанията “Ние чакаме бебе” предоставяме дневник-календар за бъдещите родители, който се разпространява безплатно на отделните мероприятия. Той е от 100 страници и описва развитието на майката и плода през 40-те гестационни седмици, дава много информация за видовете изследвания и ценни съвети за майката и таткото. В средата на февруари ще стартира и нашето пътуващо училище за бъдещи родители в 15 малки населени места, където достъпът до информация е по-ограничен. То е напълно безплатно и в рамките на 2 часа ще даде ценна информация за периода около раждането. Провеждаме и общо три хепънинга, които ще бъдат опит за рекорд в България с много интересни игри музика, награди и весело настроение. Всеки рекорд има различна тема: София, 30. I. 2008 г. – “Най-голямото мерене на кореми”, Бургас, 20. II. 2008 г. – “Най-масова гимнастика за бременни” и Велико Търново, 05. III. 2008 г. – “Най-изразителна рисунка от татко върху корема на мама”. Ще раздаваме дневника-календар и други информационни материали. Условието за участие е бъдещата майка да дойде с бъдещия татко, а ако той е възпрепятстван тя може да участва с приятелка или роднина.

Това първата подобна кампания ли е наЕврофутбол”?
Това е първата кампания с такава тема, която “Еврофутбол” организира, но тя не е първата социална и благотворителна. “Ние чакаме бебе” е част от мащабен социален проект “Печелиш и помагаш”. Той цели да подпомага различни проблемни сфери в България. Състои се от отделни кампании на различна тема, всяка с продължителност от 2 месеца. През 2007 година бяха осъществени шест кампании: стипендии за деца сираци, приети във ВУЗ; изграждане на спортни площадки в отговор на стреса и агресията; организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование на хората с увреждания; подкрепа на децата на служителите в МВР, загинали при изпълнение на служебните си задължения, опазване на местното културно и фолклорно наследство и за превенцията на остеопорозата в България. За 2008 година предвиждаме да проведем пет благотворителни кампании, като “Ние чакаме бебе” е първата от тях.

52 бременни сътвориха рекорд за България
Училище за бъдещи родители в Казанлък, скоро и в други градове
Рисунка върху корема на мама

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
choki ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Пепи ( преди 11 години )
За съжаление не мога да изтегля този дневник-календар от нито един линк.Нито от този посочен по-горе, нито от препратката в самия сайт на Еврофутбол!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Elitza ( преди 11 години )
Здравейте на всички. радвам се да видя вашите мнения и искам да кажа, че съм ПР на Еврофутбол и се грижа основно за кампанията. По-долу съм приложила няколко линка- за кампанията като цяло, датите и местата на провеждане на безплатните училища за бременни /по този повод отговарям на Христина Комова, която твърди че за малките градове не са предвидени инициативи- ТАЗИ КАМПАНИЯ Е ЗА МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ/, както и линк от където можете да си изтеглите дневник-календара. Той се разпространява безплатно на всички училища и на хепънингите в Бургас и Велико Търново.Най-общо казано цялата информация можете да намерите в сайта на Еврофутбол- ***.eurofootball.bg, в раздела "Печелиш и помагаш" вляво на заглавната страница и първата тема за 2008 година е кампанията "Ние чакаме бебе". Надявам се с този постинг да съм отговорила на Вашите въпроси!Поздрави!Елица ИвановаПР Еврофутболza kampaniata:http://eurofootball.bg/pechelish_i_pomagash.php?menu_elem_id=115uchilista:http://eurofootball.bg/pechelish_i_pomagash.php?menu_elem_id=133kalendar-dnevnik:http://eurofootball.bg/download.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
жаси ( преди 11 години )
Днес сутринта мъжът ми попитал в Еврофутбола на ,,Солунска,,дали знаят нещо за този хепънинг и там го изгледали доооста странно,а аз исках да знаем към колко часа е,за да не висим от сутринта,Но уви както всичко в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
HRISTINA ( преди 11 години )
Chudesna ideq i naverno mnogo badeshti maiki shte badat radostni da uchastvat v tezi meropriqtiq,no kakvo da kagat badeshtite maiki v malkite naseleni mesta,koito nqma da imat tazi vazmognost? Kak l biha mogli te da se snabdqt s tezi kalehdari i da badat informirani po- palno za riskovete po vreme na bremennostta si?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Iana ( преди 11 години )
Az sam protiv rannoto hodene na lekar.Taka men me ludnaha za 2 sedmici i za malko da mahnem bebo.Zashtoto v 6-ta sedmica ne bil se bil razvil v embrionche po doktorskite izchislenia.Kravnoto mi beshe adski visoko i taka dano ne sam my navredila.V uk praviat parvia skan v 12 sedmica, a v bg me gledaha v 6-ta i tova mi kostva mnogo.Sega bebo e dobre,dobre che ne poslushah doktorite.Saveta mi e da ste spokoini,vnimavaite s hapvaneto,piite folieva kiselina i ne davaite na doktorite da vi vtalpiavat,che neshto ne e nared s vas.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
Всичко е прекрасно, но кажете, моля - как да се снабдим с този календар? Имам едно дете, сега чакам второ, изчела съм много литература по въпроса, но сигурно има нещо, което съм пропуснала. Искам да знам още, защото смятам да имам и трето дете - дано тогава се почуствам истински информирана и подготвена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Iva ( преди 11 години )
не разбрах къде по-точно в София ще се състои"най-голямото мерене на кореми" и как изобщо можем да осъществим връзка с организаторите на тази кампания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ads ( преди 11 години )
Как да няма систематизирана информация? Хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
MARIANA ( преди 11 години )
DA RAZBIRA SE TOVA TRQBVA DA GO ZNAE VSQKA BADESTA MAIKA BLAGODARQ NA ORGANIZACIQTA KOQTO GO E POBLIKUVALA TAZI STATIQ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време