Бременност

Стартира нова програма за хора с репродуктивни проблеми

27.03.2008г. / 13 16ч.
Аз жената
Стартира нова програма за хора с репродуктивни проблеми

Варненският бизнесмен, президент на компанията Yaneff, Варна – Валентин Янев дарява над 100 000 лева за каузата на Фондация “Искам бебе”. Средствата ще отидат за стартирането на национална програма за психологическа и социална адаптация на хора с репродуктивни проблеми. Програмата ще се реализира в продължение на две години в различни градове на страната, като професионални психолози ще оказват помощ на нуждаещите се.

Стартът на програмата беше оповестен на специална пресконференция на 24 март 2008 г. в пресклуб София Прес, в която освен екипът от специалисти на фондацията, участваха и д-р Антония Първанова – зам. председател на комисията по здравеопазване на Народното събрание и главният експерт от политическия кабинет на МТСП – Донка Дончева. Те обещаха да оказват съдействие на новата програма и да работят за осигуряването на парламентарно и министерско лоби за каузата на хората с репродуктивни затруднения.

Това е поредната инициатива, която започва Фондация “Искам бебе”. До този момент неправителствената организация е осигурила средства за извършване на безплатни процедури ин витро за 41 социално слаби жени от различни градове на страната.

Националната програма за социална и психологическа адаптация на семействата с репродуктивни проблеми е изготвена от специалисти по репродуктивна медицина и психология на Фондация “Искам бебе” и е съгласувана с експерти от социални институции по проблемите на осиновяването. Програмата ще се провежда на три нива и ще включва групова психотерапевтична работа с жени, готвещи се за забременяване (в процес на инвитро), забременели след прилагане на репродуктивен метод и трето ниво – работа с родители.

Групите ще бъдат водени от професионалисти в областта на репродуктивната психология, като голяма част от предвидения от спонсора Валентин Янев бюджет ще се изразходва за обучение на кадри, поради факта, че у нас няма достатъчно обучени специалисти – психолози за работа със семейства с дългогодишен стерилитет.

Целта на националната психотерапевтична програма е стабилизирането на емоционалното състояние на жените, повишаването на тяхната самооценка и самочувствие, намаляването на нивата на тревожност и депресия, които съпътстват проблема безплодие. Друга цел е преодоляването на чувството на социална изолация, което изпитват огромната част от хората с репродуктивни проблеми. Според експерти по репродуктивна медицина, когато терапевтичното лечение на репродуктивните проблеми е съчетано с психотерапевтични тренинг програми, успеваемостта на лечението на безплодието се повишава с 20-30%.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Жанета ( преди 11 години )
Изминаха дългите години и станаха тринадесет тази мъка няма как да я обясня за тези години се досещате ,че съм изминала през всичко боли ме ,че моите ръце не държат рожба ,а понякога сутрин преди ставане в мислите си се виждам така докрай .Годините минаха ,а дали вече съм на земята дали ще има живот за мене.Всичко опустя отдавна изгубих се като човек нямам мечти ,нямам изискване за нищо и от никой.Все едно съм *** който е ненужен дори на себе си.Усещането е жестоко то ме мори.Оставям си адреса janeta_76***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар