Обувките на платформа вече няколко години заемат почетно място в гардероба на всяка жена. Предимствата им са много – правят ни по-високи, далеч по-удобни са от тези с острите и тънки токчета, не си кривим глезените. В отговор на това списание „Воуг“ публикува две отрицателни мнения.

Дизайнерът на обувки Табита Сименс смята, че огромната и груба обувка на платформа прави краката визуално по-дебели, защото нарушава пропорциите на фигурата.

Още по темата

Топ стилистът в обувната сфера – Джими Чу също изразява категорично своята неприязън към платформите, макар че в колекциите му има достатъчно примери и за обувки с платформи.

В другия лагер са защитниците на този тип обувки, които ги смятат за още една възможност за разнообразие и стилова оригиналност.

В далечното минало древногръцките и древноримски театрални актьори са обували „котурни“ – обувки на платформи, за да може зрителите да ги виждат по-добре.

В XVI век се появяват в Западна Европа като част от облеклото на богаташите, за да запазят краката им от мръсните и кални улици.

Днес платформите са от 55 до 160 мм – колко лесно може да порасне физическото ни тяло и самочувствието ни.

Въпреки това нека имаме едно наум опасностите им за здравето ни:

  • Подметката е много твърда и на практика почти не се огъва, което нарушава естествената биомеханика на ходенето.
  • Коленете се натоварват;
  • Мускулите, които трябва да се натоварват при обикновеното ходене с обикновени обувки, почти не участват;
  • Основното натоварване е на предната част на стъпалото, вследствие на което то може да се деформира;
  • Най-много страда палецът – може да се деформира костта му или да се появи мазол;
  • Обувките на платформи обикновено са много тежки и масивни, от което краката се уморяват по-бързо, което пък причинява допълнително нарушение на кръвообращението. Резултатът е риск от тромбофлебит и разширени вени;
  • Тъй като обувката не поддържа средната част на стъпалото, има вероятност да се развие плоскостъпие.