Мода

Как да си изберете обувки

09.11.2007г. / 12 58ч.
Аз жената
Как да си изберете обувки

Когато си купуваме поредния чифт, често се ръководим от естетически предпочитания и обръщаме внимание преди всичко на цвета и модерния фасон. Надяваме се, че заради тази красота може да изтърпим някои малки неудобства. А после, страдайки от мазоли, ожулвания по кожата и болки в ставите, се укоряваме в излишна жертвеност. Прибираме неотдавна купените обувки и изваждаме старите, разработените и удобните.

За да се избегнат подобни разочарования, трябва да се помни, че основните качества на обувките са комфортност и практичност. Преди да премерите харесалия ви чифт, внимателно разгледайте всяка обувка. Кожата трябва да е еластична, особено на задната част на обувката. Може леко да натиснете предната част и петата и да видите как ще изглежда тя. Вдлъбнатините на качествената и правилно обработената кожа изчезват сами и не оставят следа. Затова в тази област е желателно внимателно да се пипа.

Проверява се също и извивката на подметката, за да се разбере дали под стелката има метална вложка. Некачествената подметка може да се нацепи по време на носенето. Вътрешната част на петата отвътре не трябва да е корава. Обърнете внимание и на хастара на обувката. Ако той е от тъмен цвят може да боядиса крака или чорапа ви.

Когато вече сте избрали вашия номер, много е важно да премерите и двете обувки. Пренесете тежестта от петата до предната част, за да проверите опират ли пръстите. Все пак не е добре да ходите с обувки, които ви стягат. Но не изпадайте и в другата крайност – т. е. твърде свободна обувка. Защото стъпалото, чувствайки неочаквана свобода, впоследствие няма да иска да влиза в по-тесни обувки.

След покупката походете с новите обувки вкъщи. Така ще се убедите в правилния избор. Ако се появи някакъв дефект, може да ги върнете в магазина. Гаранционният срок обикновено е един месец, но някои производители дават и по-дълъг период. Поинтересувайте се за срока на гаранцията от продавачката.

Трябва да обърнете внимание и на височината на токчето. За безопасно за здравето на жените се счита токче високо до 5 сантиметра. Оптималната височина на мъжката обувка е 1,5 сантиметра. Ако се налага да вървите дълго време пеша, то по-добре е да си изберете практични обувки от естествена кожа, без каишки и декоративни детайли (които постоянно падат) на ниско токче.

При избора на обувки трябва да се съобразите и с особеностите на вашата фигура. На пълните жени не се препоръчва да носят обувки на тънко токче. Доста по-хармонично ще изглеждат в такива с масивно устойчиво токче. Обувките, декорирани с каишки и връзки, несъмнено ще привличат погледите на минувачите, затова трябва да се погрижите и за добрия педикюр. Ярките хоризонтални каишки визуално скъсяват крака, а летните отворени обувки в бежов цвят, го удължават.

Коментирай