Меню

Празнична погача за Великден

26 март 2010 | 10:28 | Аз жената
Добави в любими
1 кг брашно 
3 яйца 
мая 1 пакетче 
200 мл хладка вода 
300 мл хладко мляко 
щипка сол 
1 ч. л. захар 
1/2 пакетче масло – разтопено

Продукти
Приготвяне

Приготвяне

В 100 мл прясно мляко се слага маята и 1 ч. л. захар. Сипва се брашно до получаване на рядка каша. Така приготвеният квас престоява на топло докато шупне и удвои обема си.
В дълбок съд се пресява брашното и в средата се оформя кладенче. Добавя се щипка сол, 2 яйца и 1 белтък. Изсипва се квасът, останалото хладко мляко и хладката вода .
Меси се докато по тестото се появят мехури. След това оформената топка тесто се удря 100 пъти по масата.
Отново се омесва и се разделя на 4 равни части. Една част се оставя за оформяне на главата, опашката и крачетата на агнето. Останалите три части се разточват на правоъгълни кори с дебелина около 1см.
Взема се първата кора, намазва се с масло, върху нея се поставя втората, като също се намазва с масло. Завършва се с третата кора, отново намазана с масло.
Усукват се на руло. След това се нарязва на равни части. От тях се оформя тялото на агънцето. Парчетата се обръщат така, че да се вижда усуканата им част (тя наподобява руното). От четвъртата топка тесто оформяте главата, опашката и крачетата. За око аз използвам индийско орехче, а за ноздрички черен пипер. Погачата се оставя на топло да втасва докато удвои обема си.
Отгоре се намазва с разбит жълтък.
Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 190 градуса. След изпичане се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

Кулинарията е моята страст, а напоследък съм се специализирала в приготвянето на така наречените арт питки. Те трябва да са не само красиви, но и много вкусни, затова влагам цялото си старание и любов. Определено смятам, че за да приготвиш нещо вкусно, което да радва не само окото е необходима голяма любов. Затова освен великденското агънце се изкуших да ви изпратя и снимка на теленце, което се приготвя по същия начин.

* * *

Празнична погача Слънце
Козунаци с удоволствие от Добрич
Най-добрите готварски рецепти за Великден
Владишка пита

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Великден наближава и затова пробвах да приготвя погача"Агне".За моя радост стана чудесна и ще я повторя за самия празник.Поздрави за авторката на рецептата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Много са красиви погачите, със сигурност са и вкусни, жалко че не са сред наградените, но както сте писали в края- важно е, че са правени с любов! Успех в бъдещите Ви кулинарни прояви!А относно рецептата- 1 час не е ли прекалено много да се пече погачата? В предварително загрята фурна, на 180-200гр. се пекат кексовите теста, а също и содовите питки, месеното с мая тесто може да се постави и в студена фурна, докато загрява тестото втасва още по-хубаво, температурата е 200-250гр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар