Той

Писателят Хорхе Букай идва в България

21.05.2010г. / 15 00ч.
Аз жената
Писателят Хорхе Букай идва в България

Световноизвестният писател Хорхе Букай пристига в България на 7 юни 2010 г., за да представи най-новата си книга "Да се обичаме с отворени очи".
Авторът ще  остане в страната ни до 13 юни и ще се срещне с хилядите си почитатели в София, Пловдив и Стара Загора!

Премиерата на романа му „Да се обичаме с отворени очи” ще се състои в три български града: София – 9 юни 2010 г. от 19 ч. в книжарница „Хеликон Витоша”; Пловдив – 10 юни 2010 г. от 18 ч. в книжарница „Хермес” - ул. „Патриарх Евтимий” 12 ; Стара Загора – 12 юни 2010 г. от 11 ч. в библиотека „Захарий Княжески”. Хорхе Букай ще е специален гост и на литературния фестивал „Пловдив чете”, който ще се проведе в периода 9 – 13 юни 2010 г.

Автор на повече от  20 книги, преведени на над 20 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Само през 2008 г. 8 от книгите му се появяват в световните класации за бестселъри, което е феноменален успех. Особено популярен е авторът в страни като САЩ, Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. От две години и България, благодарение на ИК „Хермес“, се нарежда сред страните, в които се превежда Хорхе Букай. Още с първата си книга, излязла на български език – „Нека ти разкажа“, авторът успя да спечели много почитатели, сред които са и публични личности като Мадлен Алгафари, Калина Крумова, Ивет Лалова, Бойко Василев, Ива Екимова, Влади Въргала, Симона Първанова и др. „Нека ти разкажа“ стана любимата книга на хиляди българи и не слиза от челното място в седмичните класации на големите онлайн книжарници вече почти две години.
Втората книга на Хорхе Букай – „Приказки за размисъл“, подобно на „Нека ти разкажа“, се нареди сред най-продаваните книги в България и затвърди мястото на Букай като знаково име сред читателската аудитория. „Приказки за размисъл“ е сборник от истории, които изследват отделни страни на човешката природа. Тези истории вдъхновиха и известната българска художничка Антония Дочева за картините от великолепната изложба „Искам“.   

В края на 2009 г. под знака на ИК „Хермес“ излезе и третата книга на аржентинския автор – „Писма до Клаудия“ – поредната вълшебна история, която ни повежда на приказно пътешествие към дебрите на собствената ни душа.

Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че „сами са изградили себе си“. Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като „професионален помощник“. Букай разказва, че когато се дипломирал като лекар през 1973 г., все още не бил съвсем наясно с понятието психично здраве. Пет години по-късно, вече квалифициран специалист по умствени заболявания, имал усещането, че е научил малко повече за патологиите на съзнанието, но все още не знаел нищо за произхода и природата на психичното здраве.
Днес теориите му , макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му. По думите на Хорхе Букай фактът, че всяка негова книга се превръща в бестселър, се дължи на много работа, на определени умения, които е придобил, и на привилегията да е внук на двама дядовци, които са разказвали приказки.                                                                                        
Сега един от най-четените и обичани световни писатели предлага на вниманието ни романа „Да се обичаме с отворени очи“, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.

За книгата
„Да се обичаме с отворени очи“ - първото заглавие, задържало се 76 последователни седмици в списъка на бестселърите в Аржентина!
Книгата е определяна от почитателите на Хорхе Букай по света като една от най-хубавите му книги. Чрез нея читателят достига по един изключително приятен и достъпен начин до дълбоки прозрения за смисъла на живота и любовта и за истинското лице на човешките взаимоотношения. Основни са темите за човешкия контакт, влюбването, компромисите, споровете, сексуалността, идентичността, недоразуменията. Книгата, написана в съавторство с колежката му психотерапевт Силвия Салинас, има огромен успех в цял свят и се превръща в тотален хит. В Аржентина тя бележи рекорд, задържайки се 76 последователни седмици в списъка на бестселърите.
В този наистина оригинален и завладяващ роман сюжетът е само повод да се изследва човешката психика и душа, да бъде разкрит вътрешният свят на героите. Основна сюжетна линия е контрапунктът между живота на Роберто и имейлите на Лаура, чрез който авторите много оригинално и разбираемо представят своите теории за отношенията в една двойка.                                                                                                                                        
Да се пише за терапията на двойката е предизвикателство, с което малцина са се справяли успешно. С тази книга Хорхе Букай и Силвия Салинас показват не само че познават темата, но и че имат опита и способността да помагат успешно на двойките в криза, които искат да разрешат проблема си. При това те го правят професионално и с истинско разбиране. Постигането на истинската среща между двама души, които някога са се срещнали и обикнали, но които започват да се дистанцират, защото не са способни да понесат – и още по-малко да преодолеят – своите ограничения, изисква нещо повече от техника: това е истинско изкуство да се вглеждаме в ставащото тук и сега. Подходът на авторите към тази толкова сложна тема е просто гениален. Книгата ни помага да видим в огледалото своето собствено отражение – достойно за обич и истинско. Не съвършено, а истинско. Именно в любовта преодоляваме егото си. Един от често срещаните проблеми в отношенията между хората е, че когато нещо не функционира, неизменно сме склонни да търсим отговорността извън себе си. Букай твърди, че трудностите са неразделна част от човешките отношения и по-конкретно – от пътя към любовта. Въпреки това, хората непрестанно търсят някакво идеално положение, като пропускат факта, че няма как да бъде изградена близост без конфликти. Ето защо, за да прекратим омагьосания кръг, в който прибавяме страдание към страданието, най-доброто, което можем да направим, е да оставим настрана фантазията за идеалния партньор. Няма връзка без конфликти, в която ще сме постоянно влюбени. Истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е.
Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им. Очакват двойката да запълни празнотата в тях. Каква ужасна грешка!
Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.
А после? После може би ще потърся нов, и нов, и нов… Или ще реша да прекарам живота си, оплаквайки се от съдбата.
Ето защо, настъпят ли трудности в отношенията, първо трябва да осъзнаем, че те са неделима част от пътя към любовта. Разрешението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.
Това е истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещата. Или по-скоро срещите.

"Да се обичаме с отворени очи" от Хорхе Букай и Силвия Салинас
обем: 264 стр.                                                     
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

Дългоочакваното продължение на „Страст, сълзи и лачени обувки“
„Разказвачът“от Марио Варгас Льоса
Елтън Джон с концерт в София

Коментирай