Смесете брашното, стафидите, захарта, маята и какаото в голяма купа. Направете кладенче и постепенно добавете леко топлото мляко и яйцата. Полученото тесто месете върху набрашнена повърхност около 5 минути. След това върху плота за месене разпръснете натрошения на малки парченца шоколад и отново месете.

Така шоколадът ще попадне в тестото. След като сте го месили около 10-15 минути трябва да го сложите в намаслена дълбока купа и да я покриете с прозрачно фолио. Сложете я на топло и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои размера си. След като тестото е втасало трябва да го извадите внимателно, да го премесите няколко пъти и да го разделите на 3 равни части.

След това всяка част трябва да се разстеле само с ръце, за да се образуват трите части на плитката. Опитайте се да ги разстелете с дължина около 40-50 см. Внимателно сплетете плитка. Сложете я в намаслена тава или в тавичка с хартия за печене.

Оставете да втаса за още 20 минути и след това по желание намажете козунака с жълтък и поръсете с филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути.

Снимка: iStock

Вижте още: