Меню

Великденски козунак

26 април 2012 | 14:00 | Аз жената
4 от 5 гласа
Добави в любими
1 кг брашно 
6 яйца 
300 гр захар 
250 гр прясно мляко 
200 гр масло 
кора и сок от 1/2 лимон 
20 гр мая 
щипка сол 
стафиди и бадеми пожелание
5 ч.10 мин.

Продукти
Приготвяне

Маята се разкисва в малко прясно мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец . Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото със захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона.

Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибавя и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета.

Измесеното тесто се завива и се оставя на топло да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани с масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите, като се пръскат навсякъде. Оставя се пак да втаса. След като втаса козуначеното тесто се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар, може да се набоде с бадеми по желание.

Пече се в умерена фурна до зарозовяване.

Снимка:freeimages.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
anna ( преди 11 години )