Семейство

Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!

25.05.2010г. / 15 38ч.
Аз жената
Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!

Тази книга е за родителите, които обичат децата си и искат най-доброто за тях. Някои от тези родители имат нужда само да им се напомни кои са най-важните неща. Други имат нужда някой да ги събуди, за да си решат проблемите. Има и такива, които се нуждаят от ритник в задника, защото са се издънили и са изгубили контрол върху семействата си.

Всички деца са страхотни!
Родителството е сбъркано, затова и обществото е сбъркано.
Искаш да поправиш света? Поправи родителите!

„Аз не уча на родителство. Уча на финансова отговорност, дисциплина, разбиране на последиците, поставяне на цели, образование, любов, благотворителност, етика, как да работим и как да се забавляваме. Това са принципите, които трябва да бъдат научени и спазвани от всеки човек, който иска да води успешен, щастлив и финансово осигурен живот. А това ще го направи и страхотен родител.“
Лари Уингет

Най-важните уроци на Питбула на личностното развитие!
Не е важно колко пари имаш, а как ги използваш.
Децата ще правят секс, както и ти си го правил като тийнейджър! Научи ги на важните неща: уважение – отговорност – безопасност.
Обичай себе си, за да обичаш и другите и да имаш пълноценно общуване – ако не си достатъчно добър за себе си, никога няма да бъдеш достатъчно добър и за друг.
Училището и домашните са отговорност на детето, не твоя.
Децата лъжат. Всички сме лъгали като малки. Но ти обясни и докажи с пример, че лъжата е недопустима. Честността и почтеността са най-добрият и успешен избор.

Децата стават по-добри, веднага щом родителите им станат по-добри.
Лари Уингет е известен като „Питбула на личностното развитие“ и „Единствения на света дразнещ лектор“. Той е търсен от различни общности, сдружения и корпорации по цял свят, за да излага своята философия на успеха чрез работа и поемане на лична отговорност. Живее в Аризона със съпругата си и с френския си булдог. Синовете му отдавна са пораснали. Прекарва голяма част от времето си в рисуване, каране на мотоциклет и в изготвяне на дизайна на каубойските си ботуши, които изработва.

Какво казват феновете за Лари Уингет:

„Той е специалитет, поръсен обилно със страхотнолепие!“
Майкъл Уилсън

„Благодаря ти, Лари, че си дързък, плешив и казваш верни неща!“
Кен ДеУит

„Лари, ти си ЕДИН ПЪТ! Продължавай да наричаш нещата с истинските им имена и благодаря за това, че ме събуди! Всичко около мен се подобрява, защото аз ставам по-добър. Живея по закона на Уингет!“
Дийн Гутиерез

„Трябва да има предмет Уингетознание в училище – още от първи клас. Америка би се изправила отново на крака.“
Стийв Уотсън

„Той ти сваля панталонките, нашляпва те здраво, а след това ти дава идиотоустойчив метод да решиш проблема.“
Дан Сърфис

„Страхотен си, Лари! Нямам какво повече да кажа. Страхотен си!!!“
Дафни Алекзандър-Крайст

„Страхотни книги, Лари. Казваш нещата с истинските им имена... хората трябва да знаят това, вместо да чуват онова, което им се иска.“
Пол Баркър

„Всеки път, когато пишеш или говориш, ме амбицираш да давам най-доброто от себе си. Благодаря, Лари!“
Джеф Сканлан

„Все едно някой ти е плиснал кофа студена вода в лицето. Имах нужда от нещо такова“
Джеймс Наймън

„Направо разбиваш, Лари! Благодаря, че даваш вдъхновение на толкова много хора.“
Патрик Хейли

„Обичам книгите ти! Винаги се връщам към тях, когато започна да се отклонявам от пътя към постигане на целите си. Ти си най-добрият, защото знаеш как да се придържаш към реалността и да казваш нещата каквито са. Без глупости... наистина страхотно!“
Мелехола Тагага

XXI век. България. Голям град. На пешеходна пътека чака да пресече майка с количка, държаща за ръка първокласник. Дамата се оглежда и очаква колите да намалят скоростта. Първа минута, пета минута – никой не проявява разбиране, а бебето в количката вече плаче. Първолакът пита: Защо никой не ни пуска да пресечем? Седма минута – друга млада дама намалява колата с риск да бъде ударена от нетолерантните шофьори след нея. Майката поглежда детенцето си и му казва: Онези чичковци зад воланите просто са забравили, че и те са били деца. Сега мислят, че са големи и вечно прави. Дано имат деца, които да им кажат колко грешат!

В най-новата си книга „Детето ти е страхотно, ти не ставаш“ бизнес консултантът Лари Уингет предлага на българина да има успешни деца като просто стане по-добър родител. Тази книга е за родителите, които обичат децата си, искат най-доброто за тях и са готови на всичко, за да ги превърнат в страхотни възрастни.

Хитро, предизвикателно и иронично гуруто за личностно развитие провокира балканеца и неговото мото: моето гардже е най-красиво. „Когато говориш на хората за децата им и размахваш пръст обвинително, те лесно побесняват. Моята молба към читателя е само да бъде достатъчно толерантен и да намери едно нещо в тази книга, което може да приложи при гледането на своето дете. Само една добра идея – това е целта ми. Уговорихме ли се? Надявам се!“, казва Лари Уингет.

Това не е просто уникален наръчник за възпитаване на родители, а и книга, която гарантира по-възпитано, толерантно и добронамерено бъдеще за всеки от нас.

Лари Уингет е запазил като своя марка „Питбул на личностното развитие“ и „Единственият на света дразнещ лектор“. Почитателите му са на мнение, че никой не е в състояние да им предостави толкова работещи и свежи идеи с такъв стил и хумор, както Лари умее.
Той е един от най-заетите водещи на мотивационни семинари и професионални обучения на нашето време. Търсен e от различни общности, сдружения и корпорации по цял свят, за да излага своята философия на успеха чрез работа и поемане на лична отговорност. Член е на Международната лекторска лига на славата.
Автор е на бестселъра „Спри да хленчиш! Размърдай си задника“. Втората му книга „Не се скатавай! Работи!“ се изкачва до върха на класациите и му печели международна популярност. Най-новото му заглавие („Ти си загубеняк, защото искаш да си такъв“) вече е на път да се превърне в истински хит в Америка – изданието е обявено за бестселър на „Уолстрийт Джърнъл“, четири пъти е оглавявало класацията на „Ню Йорк Таймс“ и шест пъти – на „Бизнес Уийк“.
От 2007 г. Лари Уингет започва да води и собствено телевизионно шоу по A&E. В него той дискутира със зрителите въпроси, свързани с финансите, личния успех и печелившия бизнес.

Откъс:
Защо пиша тази книга? Огледай се. Положението с децата ни е ужасно! Те са твърде разглезени, пият много лекарства, имат наднормено тегло, нищо не ги забавлява, не са достатъчно образовани, не се стремят към постижения, нямат дисциплина, нямат уважение... Едни малки, неграмотни чудовища с огромно самочувствие, които разрушават обществото ни. Това трябва да се промени!
Не си съгласен? Значи не внимаваш достатъчно.
Ще кажеш „това не е моето дете?“ Значи не внимаваш достатъчно.
Ако внимаваше, щеше да знаеш, че обществото ни е пълно с деца, които не могат да четат, не могат да пишат (освен с два пръста, докато набират SMS на телефона си) и мислят, че учителите, работодателите, правителството и родителите са длъжни да осигурят съществуването им.
Да, да, има и изключения. Ако познаваш едно такова, значи имаш голям късмет. А ако си отгледал изключение, Бог да те благослови! Благодаря ти. Всички ние ти дължим благодарности за това, че си отгледал продуктивен, отговорен и допринасящ член на обществото. Бих те прегърнал, ако можех.
Посланието ми към всички останали е – събудете се! Децата ви са истинска напаст!
Питаш се защо съм толкова сигурен, че младите са в беда? Разходи се до някой търговски център и ще видиш арогантни тийнейджъри, пушещи пред вратите, нагли скейтъри, завзели тротоарите, млади „милионери с 30 000 долара“*, купуващи боклуци, които не могат да си позволят, за да се чувстват добре и да правят впечатление на хора, които иначе не биха ги погледнали.
Докато си в търговския център, вземи си и чаша кафе. Ще е голям късмет, ако младият служител в кафенето те погледне в очите дори веднъж, ако ти каже „благодаря“ или изобщо произнесе нещо различно от сумтене. Това не му пречи да се дразни, ако не оставиш бакшиш.
После влез в някой магазин. Ще извадиш късмет, ако успееш да накараш продавачите да спрат да клюкарят или да оставят мобилните си телефони за достатъчно време, че да говорят с теб.
Ще кажеш: „Хей, Лари, мислех, че това е книга за родителството!“ Така е. Всичко това са проблеми на родителството.
А СЕГА ВНИМАВАЙ!
Финансови проблеми? Лошо родителство.
Лошо обслужване? Лошо родителство.
Неграмотност? Лошо родителство.
Калпава образователна система? Лошо родителство.
Граматически грешки? Лошо родителство.
Престъпност? Лошо родителство.
Бременни тийнейджърки? Лошо родителство.
Лошо шофиране? Лошо родителство.
Свръхсамочувствие? Лошо родителство.
Корупция? Лошо родителство.
Расизъм? Лошо родителство.
Сексизъм? Лошо родителство.
Затлъстяване при децата? Лошо родителство.
Схващаш ли? Достатъчно ясен ли съм, или трябва да продължа този списък? Повярвай ми, мога да го направя. Ето обобщението: всички проблеми на обществото могат до голяма степен да бъдат предотвратени чрез по-добро родителство. Има ли изключения? Разбира се. Винаги има изключения, така че не ми разправяй за тях. Знам, че ги има. Идеята ми е, че в по-голямата си част, проблемите на обществото ни съществуват заради нескопосаното възпитание на мама и татко.
И не ми излизай с баналното „много хора си нямат майка и баща, които да ги научат, Лари.“ Много добре знам. Засега ще оставя тези хора на мира, но не задълго. Никой не трябва да бъде оставян на мира задълго. Дали са без родители, с лоши родители или са ги отгледали вълци – всеки рано или късно трябва да се научи на лична отговорност. Всичко се свежда до това доколко децата усвояват ценностите си от родителите и научават кое поведение е приемливо и кое – не. Когато пораснат, децата прилагат наученото поведение в личния и професионалния си живот и създават общество, което отразява резултатите от родителското възпитание.
Сбъркано общество? Сбъркано родителство.
Искаш да поправиш света? Поправи родителите!
Единствената причина да имаме глупави деца е, че имаме глупави родители. Целта на тази книга е да поправи глупавите деца, като поправи глупавите им родители!
Което означава: Не очаквай да промениш поведението на децата си, освен ако не си готов да промениш своето собствено.
*идиоматичен израз за човек, харчещ повече пари, отколкото притежава

Дата на издаване: 10.05.2010 г.
Брой страници:276
Меки корици
Корична цена: 12 лв.

* * *

“Детското приятелство и неговият смисъл” – Елизабет Хартли-Бруър
“Как да общуваме с детето. Продължение” – Юлия Гипенрейтер
За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Трудните разговори с вашия тийнейджър
Повече време за семейството през пролетта
Осем правила как да бъдем добри родители

Коментирай