Семейство

Игнажден

20.12.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Игнажден

Според народните обичаи Игнажден е празнуван като ден, с който започват Коледните и Новогодишни празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден.

Игнатий Богоносец, чието име носи празникът, е първият, въвел в църквата пеенето на два хора. Наричан е от хората Богоносец, защото сам казвал за себе си, че носи Бога в сърцето си.
Осъден е на смърт от римския император Траян заради своите убеждения. Загива, разкъсан от лъвове.

Характерен за празника е обичаят “полазване”. Смята се, че в зависимост от характера и качествата на човека, който пръв влезе в дома ви, ще протече и следващата година за вас. На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци.

Според Православните разбирания от този ден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат “Мъчници”. В периода до Коледа нераждалите жени не трябва да вършат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

 

* * *

Всички рецепти за Бъдни вечер на едно място

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
А ( преди 11 години )
Игнажден е старинен български ЕЗИЧЕСКИ празник. Празнувал се е хиляди години преди "Игнатий Богоносец" да се роди...Това е празникът на новото Слънце, на Новия Огън, на Огнения Бог - Игнат, Егньо, Огньо, Иньо, Иней и т.н. Празнувайте Огнения Бог и новото начало, което той ни дава всяка година!!! Бъдете здрави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
На този хубав ден моя приятел ми подари най-хубавите бонбони от декстроза - траубенцукер, които всички простакеси и мутреси въобще не познават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар