Семейство

Мадлен Алгафари: Не чуваме децата си, отгледали сме ги според абсурдите на д-р Спок

21.10.2011г. / 11 51ч.
Ивет Лолова
Мадлен Алгафари: Не чуваме децата си, отгледали сме ги според абсурдите на д-р Спок

Мадлен Алгафари е написала заключителната част на новата книга на Стела Даскалова „Всичко започва от детството“ на издателство „Сиела“. На премиерата миналия вторник известната психотерапевтка напомни за грешните модели на възпитание и за това, че няма дефектни деца, а грешащи родители.

Мадлен Алгафари е в управителния съвет на Институт по психотелесна терапия, който е сключил договор с Министерство на образованието по програма „Участвай и променяй“. Провеждането й включва тренинги из цяла България в групи от родители, учители и деца.

„Изводите, които си правим от съвместната работа е, че не чуваме децата си – споделя тя. – Имаме някакви идеи в главите си, с които вървим напред и забравяме, че и ние сме били деца“.

На тези тренинги участниците дават жокери кое е грешното, коя е най-належащата промяна във възпитателните ни модели. Най-често се срещало предложението да се напише учебник за родители и учебник за учители.

„Пълним чантите на децата си с какви ли не учебници – продължава тя. – Много неща учат в училище, препълваме главите им с твърде много информация, която и е нужна, и не е нужна за живота.“

Разбира се, имаме много положителни моменти, няма да си задраскваме плюсовете, но промяна е нужна. Има знания, които никой никъде не ги преподава в училище. Затова много родители не са виновни, когато грешат. Те не знаят, че правят грешки.

„Никой родител не бърка злонамерено, за да травмира детето си или да го повреди – категорична е г-жа Алгафари. – Но това не е рядкост. Идват при мен родители, водят ми детето си и казват: „Поправи го!“ – като че ли то е дефектно. А дефектни деца няма. Има грешащи родители.“

За съжаление светът се е отгледал по книгите на д-р Спок, които са пълни с абсурдни неща. България не прави изключение. Но много преди д-р Спок в нашия манталитет са битували подобни шаблони на възпитанието. Например родителят да налага своите модели на детето, без да чуе неговата обратна връзка, неговият отговор. Това не означава слободия, нито пък детето да стане цар и господар и да подчини родителя на себе си. Друго остаряло патриархално разбиране е рестриктивното възпитание – дават се заповеди, много рядко или изобщо детето не се хвали и не се утвърждава.

Всичко това води до един национален проблем на ниското самочувствие. Съзнанието за ценността на човека и доброто самочувствие се формират още в първите седем години. В противен случай израстват възрастни, които преживяват много травматични ситуации и пълнят кабинетите на невролози, психолози и психотерапевти.

"Тази книга дава знания, които не се преподават в училище – категорична е г-жа Алгафари. – Тя предлага да променим онези неща в мисленето на нацията, които ще ни издърпат към духовното, позитивното, оптимизма, вярата и щастието. Стига сме били все на първо място по нещастие в Европа.“

Прочетете още:

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
Една ( преди 7 години )
Г-жо Алгафари, за разлика от вас, книгите на д-р Спок гледат в бъдещето и са актуални вече ужасно дълго време. Ако някой предпочита да отглежда неблагодарници чрез свръх либерален модел, това е личен избор. Не ни натяквайте модели и фрази, които дори казани наскоро, вече са остарели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 9 rate down comment
Таня ( преди 9 години )
До Вера: Лошото е, че все още е много рано да видите какъв човек ще стане вашето дете и какви,тези на вашите познати. Нещо, за което всъщност пише Мадлен Алгафари. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 11 rate down comment
Елия ( преди 11 години )
Не само д-р Спок, а особено високо на пиедестал издигам Лоранс Перну.Книгата й за бременността и следващата за бебето и детето до 6 годинки са изключително подходящи за всяка секунда през това важно време.И двете си деца съм гледала под ръководството на тези книги и резултатите са страхотни. Препоръчвам ги на всеки, който би проявил интерес. най-доброто в тази сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37 rate up comment 12 rate down comment
Вера ( преди 11 години )
Г-жа Алгафари май се взема много на сериозно, за да има нахалството да отрича книга, която е изключително полезна и практична. Синът ми е на 2 годинки и преди и след раждането д-р Спок ми беше настолен автор. Съгласна съм, че има някои остарели неща вътре, но нали затова имаме способността за преценка. По повод новите методи на отглеждане ще спомена само два примера с мои познати: първата гледаше децата си " природно". Те нямаха дневен режим: спят и се хранят, когато им падне; непрекъснато бяха в ръцете на майка си, спяха с нея и т.н. В момента са едни безподобни лигльовци и ревльовци, които не желаят дори да ядат, ако мама я няма и пищят истерично, когато ги гледа някой друг. Майка им е една изнервена жена без никаква минутка покой, защото те все са и по ръцете. втората ми позната също си гледа детето "природно". То е на 7 месеца, храни се само с кърма, не е пило вода и сок, да не говорим за захранване с пюрета. То също все виси по тялото на майка си непрекъснато, увито в шалове, слингове и пр.Моето дете го гледаме без специална теория. Има си дневен режим и навици, които затвърждаваме ежедневно. Когато е направил нещо недобро правим му забележки, обясняваме си какво и как не бива, понякога бива и леко потупван. Не изглежда душевно смазан от нашето по-строго възпитание, а е едно много общително и весело дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36 rate up comment 8 rate down comment
друга майка ( преди 11 години )
Винаги боли, когато ни посочат грешките. Първата ни реакция е да се ядосаме, разсърдим или обидим. Винаги ще има консервативно мислещи и новатори. Аз съм за новите модели на възпитание. Времената се промениха, родителите се промениха, децата се промениха - изискванията на обществото и живота се промениха, не можем да функционираме успешно, ако я караме съвсем по старому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 11 rate down comment
Весела ( преди 11 години )
Аз лично много харесвам книгата на д-р Спок.Когато родих,купих и 3-4 книги от съвременни автори за отглеждане на бебета и деца.Нито една от тях не ми даде някаква полезна информация.Взех от майка си книгата на д-р Спок,тя е отгледала мен и сестра ми,разчитайки на информацията и съветите в нея.Винаги разбираше от какво сме болни,още преди прегледа при лекар,само от описанията на симптомите в така грозно оплютата от г-жа Алгафари книга.Детето ми вече порасна,но понякога пак се налага да поразгърна страниците й.Вече е доста захабена от прелистване,а новите така си и останаха -новички,чистички и...безполезнички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 9 rate down comment
nenova ( преди 11 години )
някой от древногръцките философи-педагози беше казал, че възпитанието на нашите деца започва от раждането на предците им...................а ние какво- избиваме комплекси и неосъществени мечти чрез децата си- особено първите- те остават без детство и после всичко е като бумеранг.....с вторите е мааааааалко по-друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 9 rate down comment
Майка ( преди 11 години )
И аз съм тгледала две прекрасни и здрави деца по книга на д-р Спок!Ако е имало период, когато те бяха в категорията "подрастващи" и не съм имала време да комуникирам стях, освен с бележки и по телефона, не е виновен за това Спок, а цялата ни система за управление, защото на майката мястото трябва да е до децата, а не да работи на някой по 12 ч. за 200лв., за да има с какво да купи храна на децата си. Сега са големи и споменът им от детството е свързан с това, как са яли банани два пъти в месеца- на аванс и заплата! Наскоро срещам позната с бебе- второ дете за нея, забранили да дава вода на бебето, трябвало само на кърма да бъде, защото книгите на Спок били грешни- грешката е другаде, в държавата на абсурдите! Колкото до психичните проблеми при децата, това едва ли е от възпитанието, защото познавам болни хора, на които братята и сестрите са здрави и успяващи- нали са гледани по един начин от родителите им, значи проблема не е в отглеждането и обратната връзка, а е по рождение, но при някои излиза наяве след време. Само с положително мислене не става, г-жо Алгафари, а с реална преценка и адекватно поведение спрямо ситуацията, в която попада човек, защото инак е нелепо- все едно на погребение да се смеете, докато другите плачат, вместо да проявите съчувствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 9 rate down comment
Недей г-жа Алгафари ( преди 11 години )
След 100 години когато светът отгледа няколко поколения по твоите съвети тогава се изтъквай. Сега светиш с оразена светлина - като Луната. Винаги е имало и има проблемни деца много от които като пораснат стават чудесни хора. Затова и светът е многолик, защото в него има различни хора. И хубав....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар