Семейство

Ива Калафатова: Споделям безплатно програма против скука през ваканцията

Интервю с Ива Калафатова - майка на 2 деца- за лятната ваканция и скуката

28.07.2012г. / 18 58ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Ива Калафатова е майка на 10-годишната Марена и 5-годишната Ваяна. Запознах се с трите дами по време на третата, заключителна част на „Маратон по творческо писане“ в Столична библиотека, организиран от Kafene.bg. Ето какво сподели Ива за своята „Антискукова програма“ за лятната ваканция.

Казвате, че най-важното е да насърчаваме децата да развиват въображението си. Споделете Вашия опит.
Всяко дете може да рисува. Трябва да му се даде възможност да се поощрява и да не му се казва: „Този самолет изобщо не прилича на самолет“ или „Ти не можеш да рисуваш“. Това важи за децата и за възрастните – колкото повече се упражняваш, толкова по-добър ставаш. Същото е и с писането, танцуването, пеенето, свиренето, математиката.
Поощрявам ги да пишат приказки, да измислят истории, да развиват въображението си. Не ги редактирам, не им диктувам на какви правила трябва да се подчинява историята. Това трябва да им го казваме, когато поотраснат, защото е съвсем естествено историите на 5-годишното дете да са хаотични, отделни хрумки, някои са по-добри, други са по-странни и абстрактни. Важното е да мислят творчески.

За децата лятната ваканция е време за мързелуване или за работа?
Разделям времето им приблизително на 50 % мързелуване – поспиване до късно, вечер по-късно лягане и 50 % каране на колело, четене и попълване на читателския дневник. От 5-годишни имат читателски дневник. Ваяна само рисува в него, както правеше и Марена на нейната възраст. След като прочетяхме дадена книжка, я карах да нарисува впечатленията си. В последствие започна да рисува илюстрации от самите книжки, опитвайки се да наподоби стила на художника. По-късно започна да пише впечатленията си и с думи.
Друго, което правим през ваканцията, е каране на колело и много творчески игри – лепене, лакиране, измисляне на кукли и др.

Имат ли дъщерите Ви домакински задължения?
Аз не ги формулирам като „задължения“, по-скоро ги включвам в работата – например снощи белиха картофи. Помагат ми в почистването и подреждането на стаите, понякога мият чинии, но не го формулирам като „Ти трябва да правиш това, а ти – това“. Старая се да превърна домакинските дейности в игра, защото така им е по-интересно.

Готвите ли заедно?
С голямата ми дъщеря – да. Даже съвсем наскоро се научи да прави съвсем сама палачинки. Така че вече може да се похвали с малък репертоар от меню – пържени яйца, пържени филийки, палачинки.

Думата „скука“ позната ли е в семейството Ви?
Много се учудвам, когато я чуя от някой. Все пак се случва и моите деца да я използват. Тогава им казвам, че човек когато има фантазия и въображение никога не може да скучае. Когато бях дете, никога не ми е било скучно. Дори когато бях сама, вадех един плик с копчета и два часа играех с тях. Така че в нашето семейство скуката не е заразна и бързо минава. Имам добре разработена „Антискукова програма“. При първите симптоми веднага давам някое хапче против скука, за да им мине бързо и да не стигаме до антибиотик.

Вашето пожелание за българските майки?
На себе си и на всички български майки пожелавам да имат много търпение и колкото и малко време да прекарват с децата си, през него да бъдат 100 % отдадени – дори това да е само половин или един час.



Прочетете още:

Коментирай
Свободно време