Семейство

Влиянието на среднощните скандали върху децата

07.08.2012г. / 21 06ч.
Снежана Проданова
Влиянието на среднощните скандали върху децата

Скандал между мама и тате е най-малкото, което едно дете иска да види и чуе, затова съобразителните родители оставят това за късните часове, когато мъниците отдавна вече спят.

Със сигурност сте чували, че караниците у дома влияят на психиката на децата и травматизират съзнанието им занапред, и смятате, че щом вече са се потопили в сладък сън, ще им го спестите. Грешите.

Последни изследвания сочат, че дори по време на сън, бебетата възприемат случващото се около тях. Запис на човешки говор с различна сила на гласа и емоционалност бил пуснат на бебета на възраст между половин и една година докато спели. Компютрите показали повишена мозъчна активност при бебетата в напрегната семейна атмосфера, когато говорът бил груб и висок. Областта на мозъка, при която била засечена тази активност е подробно изучавана и се смята, че тя отговаря за човешките емоции и стреса.

Изводът е, че ако детето ви живее в среда с много кавги, то в бъдеще може да развие свръхчувствителност, емоционален дисбаланс, раздразнителност и да е склонно към употребата на алкохол и наркотици.

Погрижете се за емоционалното здраве на децата си, избягвайки конфликти със съпруга си. По този начин не само ще им осигурите стабилна нервна система, но и ще постигнете хармония в брака си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай