Семейство

Може ли бракът да е повече от рутина

Прости правила за щастлива и дълготрайна връзка

06.02.2013г. / 12 10ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато слушаме познатия марш от Менделсон в красивия и незабравим ден на нашата сватба, никоя от нас не се съмнява, че ще е точно толкова щастлива и в деня на сребърната, златната, а защо не и на диамантената. Да, на някои двойки живота протича точно по този сценарий, но едва ли някой си мисли, че осъществяването на този блян е лесно и просто нещо. Какво ще ни помогне да елиминираме развода като нежелан епизод от романа на собствения си живот? Ето няколко основни правила.

Честността на първо място

Никога не лъжете партньора си. Дори да се наложи да му кажете нещо, което предварително знаете, че няма да му хареса, съберете кураж и без отлагане и шикалкавене споделете „трудния“ въпрос. Преструвките и лъжите не водят до нищо добро, защото истината рано или късно излиза наяве, а тогава вече има опасност да изгубите за дълго доверието на любимия си.

Уважавайте се взаимно

С времето ще се окаже, че между вас има повече различия отколкото сте очаквали. Той може да има различни професионални интереси от вашите, да харесва друг стил музика, да предпочита друг спорт, но уважавайте неговия избор, ако искате същото в замяна. Дори простичкият стремеж да прекарвате повече време заедно, след няколко години брак ще доведе до изненадващи за вас промени в любимите ви занимания.

Подозрителността е „нездравословна“

Ако си знаете, че по природа проявявате подозрителност към околните, постарайте се да контролирате това чувство що се отнася до най-близкия ви човек. Той ще престане да споделя с вас, ако редовно го дразните с неоснователните си подозрения и отношенията ви може сериозно да пострадат.

Не забравяйте да разговаряте и да прекарвате повече време заедно

Тук нямаме предвид природната бъбривост и многословност, присъща на жените. Спокойният разговор вечер, след като домашните са написани и децата са заспали, придружен от чаша хубаво вино може наистина да звучи романтично. Вместо да гледате и двамата в екрана на телевизора, споделете взаимно мислите и чувствата си от изминалия ден. Може и да не му разкажете най-интересната случка на света, но ако пък влезете в ролята на добър слушател и го предразположите ще спечелите време само за вас двамата.

Не намесвайте трети човек във връзката си

Проблемите в семейството не бива да стават достояние на околните, пък било то и на най-добрата ви приятелка. Колкото и да е дискретна тя, в един хубав ден може да стане ясно на мъжа ви, че сте споделяли с нея неща, засягащи само вас двамата и това да напрегне отношенията ви.

Отдавайте време на хобито си

Понякога свежестта на връзката с любимия човек се изгубва по простата причина, че прекарвате твърде много време заедно. А как да намери време и за хобито си една работеща жена и всеотдайна майка, ще попитате. Кой казва, че е лесно? Не във всеки етап от живота си жената има време за всичко, но поне си струва да опитаме – да прочетем „крадешком“ хубава книга, да изплетем на децата красиви шалчета, да купим ей така без повод някоя интересна семейна игра... Всичко това създава разнообразие в ежедневието ни, дава повод за споделяне на нови мисли и провокира различни от обичайните ситуации помежду ни.

Научете се да правите компромиси

Понякога проявата на такт и дипломатичност от ваша страна при решаване на прост, ежедневен (или по-сложен) проблем може да помогне така, че дори да не се наложи да правите компромис. Със сигурност мърморенето и повишаването на тон не са ви от полза, когато се окажете на различно мнение от съпруга си по важен, касаещ семейството въпрос.

Конфронтацията със сигурност няма да помогне, ако бракът ви изпитва сътресения. Ако различията в характерите, навиците и мисленето ви започнат да излизат наяве често в ежедневието ви, си струва да помислите дали сте се съобразявали с описаните дотук „правила за идеален брак“. Дори да ви звучат като клише, живота е доказал, че спазването им е условието да оцелее връзката между двама души много, много дълго... чак до диамантената сватба.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )