Вечеря, гости, екскурзия, фотосесия или с нищо – много са начините да отбележите първата годишнина от сватбата. Няма значение какво ще изберете, но важно е да я отпразнувате. Много млади двойки повтарят „медения си месец“, други се събират с кумовете на вечеря. Ако партито е домашно, може да облечете отново бялата си рокля, да запалите сватбените свещи и да извадите ритуалните чаши.

Още по темата

Според традицията в България първата година от сватбата се нарича „Басмена сватба“. Наричат я още „Памучна“ като идеята е, че празничното настроение вече е отминало и двойката е заживяла в делничния ритъм на семейния живот. Другият смисъл на памука е, че е траен и издръжлив – такъв, какъвто ще бъде и бракът ви. Ако се придържате към обичая, на младото семейство се подаряват хавлии, кърпи или чаршафи.

Напишете няколко реда – как се чувствате, какво сте преживели тези 12 месеца заедно, какво ви е вълнувало и какви трудности сте имали. Запазете написаното в сватбения албум. Разказът ще ви послужи за вдъхновение и кураж в бъдещите години заедно.

Някои двойки използват първата годишнина от сватбата, за да повторят сватбеното тържество – поне в някои елементи – събират отново гости, заминават на пътешествие, романтична вечеря, тематична фотосесия със закачки. След което слагат най-смешната снимка в рамка и я закачват на видно място. До нея ще наредят снимките от следващите годишнини.