Семейство

Пак ще е Коледа!

15.12.2005г. / 11 57ч.
Аз жената
Пак ще е Коледа!

Винаги когато съм отправяла мисълта си към края на календарната година, ме е обземало чувство на топлота, нежност и благоговение пред един от най-очакваните и желани семейни празници от мен – Рождество Христово и последващата Коледа. Дни, в които винаги съм знаела, че ще бъда най-щастливата, защото ще бъда край семейството си, пак ще седнем – ние петимата на голямата отрупана с приготвени с желание постни ястия в нечетен брой – баница с праз, с тиква, сарми, плодове, прясната питка с паричката, бобче за плодородие, борово клонче или дрян за здраве, весели късметчета със сърдечни, понякога и комични пожелания. Целият ден преминава в трескава и весела подготовка, в работата помагах не само аз, а и двамата ми братя и татко дори, голям къщовник. Винаги съм се прекланяла, когато откъсваме парче от питката с късмети за Господ, Богородица и за къщата, защото семейното огнище и християнските ценности са много важни за мен.

За първи път тази година не ми се посрещат празниците, и като се сетя за тях винаги плача. Тази година ще раздавам питката аз, но само на приятеля ми и на големия ми брат.

Мама, татко и малкият ми брат ще отправят молитва за нас и ние за тях на хиляди километри едни от други. Защото са в САЩ. Питате “Защо?”, защото в България дори Коледата понякога ти идва в повече, с вечно непостижимо скъпите магазини или нищожно малките ни заплати. И не издържаха. Затова заминаха. За да ни осигурят по-добър живот. Но се питам – по-добър ли е животът с повече пари, но без най-обичаните от теб хора? И отговорът е един – НЕ!

Затова, ако имате край себе си близки хора, които обичате и вас обичат, прегърнете ги, целунете ги, и не живейте и ден без да им кажете колко много значат за вас. Не чакайте големите празници, рождените дни и ваканциите. Напомняйте им всеки ден, че са значими – така ще сте щастливи и в мир със себе си. Радвам се, че и аз правех така и знам, че дори и на другия край на света в Рождественската свята нощ ще бъдем в душите си заедно, отново едно цяло. И ще се надявам да ги видя живи и здрави, макар и побелели, състарени, а малкия възмъжал, и по-щастливи и по-обичани от всякога.

Моля се да са живи и здрави, моля се да сме по-добри и умни, по-весели и по-усмихнати. И да посрещаме всеки ден с мисълта, че ни предстои нещо хубаво и значимо. А празници ще има докато свят светува, няма вечно да са до нас добрите близки хора, затова обичайте и бъдете обичани!

Щастливо посрещане на Коледа и Нова година на всички читатели на прекрасното списание Аз-жената! Бъдете красиви и щастливи!

Коментирай