Семейство

Как да си направим великденски яйца с „филцване с игла“?

Красиви сувенири за Великден

16.04.2013г. / 14 10ч.
Вергиния Генова
Снимка: "Слънчоглед"

Снимка: "Слънчоглед"

Днес ще ви разкажа за една невероятно лесна и интересна техника за изработка на сувенири. В случая понеже идва Великден е актуална за изработка на яйца, кошнички за яйца, птички и други великденски сувенири.

Свързани статии

Какво ви е необходимо:
– мека, цветна вълна,
– игла със зъбчета по повърхността
– основа, тук сме използвали стирофом (стиропор)

Необходимите материали може да закупите от специализирани магазини като „Слънчоглед“.

Идеята е следната: Вземате едно обикновено стиропорено яйце и малко мека цветна вълна. Разчепквате я хубаво и я правите на пласт, с който увивате яйцето.

Всъщност целият чалъм или така наречената техника „филцване с игла“ е вълната да се набие в стиропора. За целта се използва игла със зъбчета на повърхността. Не знам дали може да се използва друг вид игла или друго помощно средство, ако измислите нещо подходящо – значи става. Крайната цел, както казах, е посредством тази игла вълната да се набие навътре в стиропора, така че от едно пухено безформено нещо да се получи гладко меко яйце.

Трябва да имате достатъчно търпение, за да може да набодете цялата повърхност. В началото може да бодете и себе си, но като свикнете дори ще ви стане успокояващо приятно.

След като сте облекли яйцето в мека цветна премяна, ако желаете може да го украсите. Техниката е същата, но идеите са си от вас. Трябва да вземате по малко цветна вълна и да правите елементите, които сте решили – цветя, точки, кръгове. Когато използвате свежи цветове и те са добре съчетани се получава невероятно красиво.

А мекотата на вълната стопля сърцето. Дори само да държиш такова яйце в ръце успокоява и радва.

Идеално е да подарите подобен сувенир – ще краси дома години наред. Веднъж усвоили тази техника, може да си правите каквито искате сувенири от филц. За Великден може да си направите птички, зайчета, поставки за яйца.

За „Свети Валентин“ може да си направите червени сърца, за Коледа играчки за елха.
С една дума, дори закупуването на специална игла си струва, защото ще може да я използвате за всякакви сувенири през цялата година.

Любителите на ръчно правените неща определено ще оценят великолепието на тази техника и най-вече резултата.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
До Ани: Ани, поздравления за първото Ви изречение - направили сте усилие да отговорите на въпроса на "Защо?". Жалко*, че не спряхте до тук.... (* - опитвам се да сложа огледало пред Вас)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Някои хора обичат красиви ръчно правени неща - явно вие не сте от ценителите. Жалко за вас - бедна душа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Защо? ( преди 11 години )
Свободно време